Spel aan de Maas: 15 januari 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Jasper, Peter Hein, Sten, Wendy, Willemien

Gespeelde spellen:

Medina
Händler von Genua
Torres
Set!

Bas en Willemien waren vandaag gastheer en -vrouw. Sten komt altijd wat later, dus begon de rest alvast met Händler von Genua en Medina.

Medina

Spelers: Dirk Jan, Jasper en Peter Hein

Op verzoek van Jasper had Peter Hein Medina en Torres meegenomen. Ook Sten wilde Torres graag eens spelen, dus werd begonnen met Medina nu hij er nog niet was. De eerste paleizen werden voornamelijk aan één rand van de stad gemaakt, maar al snel kwam het hele bord vol te staan. Peter Hein had van alle paleizen snel een in zijn bezit, terwijl Dirk Jan en Jasper hun kans afwachtten en nog twee daken achterhielden. Hierdoor was Peter Hein genoodzaakt om tijd te rekken, om maar geen gebouwen bij te hoeven plaatsen, of om gebouwen op onmogelijke plaatsen te beginnen. Dit lukte, maar hij kon niet voorkomen dat Jasper nog twee erg grote paleizen wist te claimen. Jasper dwong hiermee direct Dirk Jan ook zijn laatste daken in te zetten. Het uitstellen het claimen van paleizen pakte voor Jasper uiteindelijk goed uit, want hij wist Peter Hein net voor te blijven. Na één keer spelen hadden Dirk Jan en Jasper nog weinig grip op het spel, maar konden het wel waarderen. Dirk Jan vond het ?vreselijk, maar leuk?.

Uitslag: Jasper 43, Peter Hein 42, Dirk Jan 32
Waardering: Peter Hein 4, Dirk Jan en Jasper 3½

Händler von Genua

Spelers: Bas, Wendy en Willemien

Na de enthousiaste geluiden van de vorige keer, was Willemien erg benieuwd naar dit topspel uit de alea-reeks. Wendy nam het graag mee om uit te leggen, en ook Bas was wel in voor een potje. Zoals wel vaker met Händler von Genua had ook dit potje geen duidelijk verloop. Halverwege het spel merkte Willemien op dat ze het volgende potje het goed zou doen, en haar verbazing was dan ook groot toen bleek dat ze gewonnen had. Ze had de meeste privileges, en samen met Wendy de meeste gebouwen in haar bezit. In de voorlaatste ronde was ze de laatste speler, en begon de handelaar op de markt. Hierdoor bleek de voorlaatste ronde tevens de laatste te zijn, en ook Willemiens actie was de laatste. Ondanks dat er flink geboden werd, liet ze de anderen geen actie uitvoeren. Naar bleek erg verstandig, omdat de overwinning anders naar Wendy was gegaan.

Uitslag: Willemien 710, Wendy 655, Bas 580
Waardering: Wendy 5, Bas en Willemien 4

Torres

Spelers: Dirk Jan, Jasper, Peter Hein en Sten

Inmiddels was Sten binnen gekomen, en na Medina afgesloten te hebben werden er met Torres nieuwe paleizen gebouwd. De uitleg hiervan vergde iets meer tijd, vooral wat betreft de bewegingen van de ridders. Peter Hein liet zien hoe ridders met behulp van poorten grote afstanden kunnen afleggen voor weinig actiepunten, en dit voorbeeld werd snel door de rest gevolgd. Er ontstonden drie dominante torens. De eerste fase zorgde iedereen ervoor om bij de koning te komen, en toen Dirk Jan de koning na de eerste puntentelling naar zijn thuiskasteel verplaatste, was het daar dringen geblazen. Dit kasteel kreeg uiteindelijk een groot grondvlak, en aangezien er ook erg in de hoogte werd gebouwd, was de aanwezigheid van de koning niet de enige reden om hier te vertoeven. Door het gebruik van verschillende actiekaarten wist iedereen hier hetzelfde hoge niveau te bereiken, dus de winst moest in andere kastelen geboekt worden. De verschillen in de laatse fase waren klein, zodat Peter Hein aan zijn eerder opgebouwde, kleine voorsprong voldoende had voor de winst. Iedereen vond het een aardig spel, al zal de extreem lange duur van het potje (bijna drie uur!) geen positief effect op de waarderingen hebben gehad. Peter Hein was enthousiaster dan de rest, maar hoopt wel dat er de volgende keer sneller gespeeld gaat worden. Sten vond het leuk genoeg om aan te schaffen.

Uitslag: Peter Hein 245, Sten 235, Jasper 234, Dirk Jan 205
Waardering: Peter Hein 5, Sten 4, Dirk Jan en Jasper 3

Set!

Spelers: Bas, Wendy en Willemien

Er was nog tijd voor iets korts, dus werd Set op tafel gezet. Bas is een ware setmaster, dus hij ging graag op het voorstel van Wendy in om te Setten. Iedere speler hanteerde zo zijn/haar eigen manier om naar setjes te speuren, maar uiteindelijk bleek het weer Bas die de snelste methode had, want hij wist alle drie potjes te winnen.