Spel aan de Maas: 22 januari 2002

Geplaatst door

Spelers: Ana, Bas, Dirk Jan, Judith, Maria, Peter Hein, René, Sten, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Formula Dé
In de Ban van de Ring
Koehandel
Trippples

Formula Dé

Spelers: Bas, Dirk Jan, René, Sten, Wendy en Willemien

Dirk Jan stelde een aantal spellen voor om te spelen, waarbij Bas een voorkeur toonde voor Formula Dé. De rest zei geen nee, en gekozen werd voor het parcours van Magny Cours. Bij dit racespel wordt voornamelijk met een dobbelsteen gegooid en tabellen geraadpleegd om de racewagens vooruit te zetten. Hier en daar werd er in de bochten wat gegokt, wat Bas en René op een kapotte motor kwam te staan, waardoor zij uitvielen. De overgebleven spelers konden het circuit uitrijden zonder botsingen of ander ongerief, en uiteindelijk was het Willemien die zegevierde. Sten werd tweede, maar omdat hij pas halverwege inviel met een nieuwe auto, speelde hij buiten mededinging. De officiële tweede plaats ging naar Wendy, die haar aversie tegen racespellen door al het dobbelsteengeweld niet verminderd zag.

Uitslag: Willemien, Wendy, Dirk Jan
Waardering: Dirk Jan en René 3½, Bas en Sten 3, Wendy en Willemien 2

In de Ban van de Ring

Spelers: Ana, Judith, Maria en Peter Hein

Ana en Maria waren thuis gestrand in het regelboekje van In de Ban van de Ring, en hadden Peter Hein gevraagd het uit te leggen. Judith kende het ook niet, maar speelde graag mee. Er werd deze keer gespeeld zonder de uitbreiding Vrienden en Vijanden, wat Peter Hein de hoop gaf Sauron weer eens te verslaan na de afgelopen fiasco?s. Zijn wens bleek in vervulling te gaan, want vanaf Moria liep alles op rolletjes. Geen van de hobbits hoefde te vrezen voor het leven, en de meeste scenario?s werden voltooid zonder veel enge gebeurtenissen. Alleen in Shelob?s Lair werd het nog even kritiek toen de voorlaatste gebeurtenis plaatsvond. In Mordor aangekomen werd alle aandacht gericht op het hoofdspoor en het vriendschapspoor om aan de bijzondere kaarten te komen. Iedereen had veel reiskaarten achtergehouden, en de Doemberg werd in mum van tijd bereikt. Daar aangekomen stond Sauron nog maar op 10 (hij was op 15 begonnen), de dichtstbijzijnde hobbit op 5. De overwinning op het Kwaad was daarmee een feit. Doordat zelfs de hulp van Gandalf tijdens het spel niet nodig bleek, werd het spel beëindigd met een recordaantal schildjes: 30 stuks, wat een totaalscore van 90 opleverde.

Waardering: Ana, Maria en Peter Hein 4, Judith 3½

Koehandel

Spelers:  Dirk Jan, René, Sten, Wendy en Willemien

Na de brokkenrace op het circuit van Magny Cours was er nog tijd voor een rustiger spel. Koehandel leek wel geschikt. Alleen Dirk Jan en Wendy kenden het spel al, maar na een korte uitleg aan de anderen kon het spel van start gaan. Omdat het niet heel vroeg meer was werd besloten om de korte variant te spelen: ieder kreeg bij de start al vier dierkaarten uitgereikt. Dat zorgde er voor dat al snel met het koehandelen kon worden begonnen. Dirk Jan koos voor de ‘kleine’ dieren, maar wilde er dan wel veel. Wendy probeerde bij een koehandel om de ganzen, deze met een flink bod binnen te halen, maar Dirk Jan bood net tien meer. Dat leverde hem zo een goedkoop eerste kwartet op. Helaas voor hem zorgde Wendy er een paar ronden later voor dat bij de koehandel om een koe het kleine verschil in haar voordeel was. Uiteindelijk bleek Wendy aan twee kwartetten (paard en koe) genoeg te hebben voor de winst. De anderen deden nog verwoedde pogingen om in ieder geval de tweede plaats binnen te halen. Deze acties kosten René alle dieren, zodat hij alleen met het al vroeg verworven poezenkwartet laatste werd.

Uitslag: Wendy 3600, Willemien 2300, Dirk Jan 1200, Sten 810, René 90
Waardering: Dirk Ja, Sten en Wendy 4, Willemien 3½, René 3

Trippples (met drie “p’s”)

Spelers: Bas, Benita

Omdat er bij koehandel maar voor vijf spelers ‘plek’ is, zochten Benita en Bas naar een spel voor twee personen. Hierbij kwamen ze Trippples in de spellenkast tegen. Bedoeling is hierbij om over een bord verdeelt in vierkantjes van de ene hoek naar de andere te komen. Moeilijkheid hierbij is dat je alleen in de richting van de pijltjes die in de vakjes staan mag lopen. Om te beginnen moest het bord worden opgezet. Hierna kon Bas snel in de
richting van zijn einddoel sprinten. Kort voor de finish wist Benita er voor te zorgen dat Bas niet meer de goede kant op kon. Helaas kwam ze zelf op die manier ook niet verder. Een remise door zetherhaling volgde, maar de spelregels waren hier niet erg duidelijk over. Dit slot werd door beide spelers niet gewaardeerd.

Waardering: beiden 1 (Bas: ?het spel werkt niet?, Benita: ?begon wel aardig, maar stom ‘einde??)