Gespeeld in 2008

Geplaatst door

De maandoverzichtjes zijn leuk, maar wat ik het interessantst vind is wat ik zoal in een jaar speel. Ik houd dit nu sinds 2000 bij en 2008 was in bijna alle opzichten het meest vruchtbare jaar: 688 gespeelde potjes, verdeeld over 144 verschillende spellen (uitbreidingen niet afzonderlijk geteld). Dat zijn ruim 200 potjes meer dan het vorige record, van 2007. Alleen in 2005 heb ik meer verschillende spellen gedaan.

De spellen die ik vijf keer of vaker heb gespeeld:

135x Tai Pan (vorig jaar: 137)
96x Race for the Galaxy (10)
27x Dominion (-)
20x Agricola (1)
18x Stef Stuntpiloot (-), Ticket to Ride kaartspel (-)
17x Keltis (-)
14x Spokentrap (-)
13x Hängenden Gärten (-)
11x Diamant (-), Dier op Dier (-), Risk Express (-)
9x Can’t Stop (3)
8x Gulo Gulo (-), Puerto Rico kaartspel (-)
7x Big Points (-), Halli Galli Junior (-), Wortelroof (-)
6x De Kathedraal (1), Notre Dame (12), Yinsh (-)
5x Kinderen van Catan (-), Thebes (-), Wizard (16), Yspahan (5)

Ik heb dus vooral veel (voor mij) nieuwe spellen gedaan. Alleen Tai Pan, Race, Notre Dame en Yspahan kwamen vorig jaar in hetzelfde lijstje voor. Verder braken dit jaar de kinderspellen echt door. Vera is nu net vijf en ik merk dat ze haar aandacht nu een stuk beter bij een spel kan houden. Ook kan ze steeds beter tegen haar verlies, wat toch wel een voorwaarde is om spelletjes leuk te vinden 🙂

Maar al die nieuwe spellen betekenen natuurlijk dat de spellen die ik vorig jaar veel deed grotendeels uit beeld zijn verdwenen. BattleLore en Pitch Car, die ik vorig jaar allebei 16x speelde, moesten het dit jaar met 2 resp. 1 potje doen. Ook Jambo, Tzaar en een reeks andere spellen moesten het met minder doen.

Voor dit jaar verwacht ik in ieder geval mijn top-3 aan gespeelde spellen van 2008 wel regelmatig te doen. Ook de kinderspellen zullen wel vaak aan bod komen. Bordspellen hebben het na het eerste jaar altijd wat moeilijk. Agricola zal de 5 nog wel halen, over De Kathedraal, Thebes en Yspahan ben ik minder optimistisch.

Nou ja, we zullen zien. Over 2008 kan ik niet anders dan tevreden zijn. Voor 2009 wil ik me in ieder geval voornemen al mijn ongespeelde spellen op tafel te krijgen, en ook alle spellen die ik al vijf jaar niet gespeeld heb óf te spelen, óf weg te doen (of allebei). Dat zal nog een pittige kluif worden.

Maar genoeg over mij. Wat was jouw meest gespeelde spel?

5 reacties

 1. Tjeee. echte fanaten…
  Bij ons is op het moment favouriet:
  – Zack und Pack (opgepikt bij Spiel 08)
  – Regenwormen
  Ik ben zelf dol op alles wat met blokjes, balletjes, 3-4-5 op een rij te maken heeft, dus Inside en Plus4 (4-op een rij op z'n kop) doen het hier goed.
  Gelukkig houden we hier allemaal van spelletjes, zo ook mijn kinderen van 4,7 en 7 jaar. Ik kan nog net winnen met 4-plus, maar dat duurt niet lang meer!
  Ook net maar een goede dobbelbak gekocht voor Zack & Pack en regenwormen….

  de 600 keer zal ik wel niet halen!

  Oh ja… true colors deed het erg goed met oud & nieuw. Echt een giller.

 2. 24 spellen 210 keer gespeeld. Minstens 5x:

  Race for the Galaxy: 74x
  Stef Stuntpiloot: 32x
  Agricola: 30x
  Dominion: 19x
  Tzaar: 15x
  Le Havre: 7x
  De grote Dalmuti: 5x

 3. Pfff… 400, 600 spellen in een jaar. Ik wou dat ik dat haalde.

  Meest gespeeld: nog steeds Ticket to Ride. Met de USA 1910 uitbreiding overigens, we spelen nooit meer zonder.

 4. 151 spellen 651 keer gespeeld. Minstens 5x:

  152x Taipan
  46x Race for the Galaxy
  34x Fluxx
  28x Go
  18x Agricola
  16x Risk Express
  13x Bluff
  13x Funkenschlag
  13x Razzia (Dorra)
  10x Bausack
  9x Stef Stuntpiloot
  7x Can’t Stop, Diamant, Minoes, Regenwormen, Tongiaki
  6x Guillotione, Schotten Totten
  5x Cafe International Kartenspiel, Clans, Cosmic Eidex, Factory Fun, Grote Dalmuti, Pandemic, Steam over Holland, Weerwolven

  (Alles face2face, anders staat Dominion op de tweede plaats, 123x…)

  Ik ben tevreden.

 5. Pff, wat een indrukwekkende hoeveelheid spellen. Ik was al erg met mezelf in mijn sas met 407 gespeelde spelletjes.

  Mijn meestgespeelde spellen zijn
  Scrabble (35 keer)
  Dier op Dier (25 keer)
  Stef Stuntpiloot (15 keer)
  Go (12 keer)
  Bokken schieten (11 keer)
  Oeps, mis! (10 keer)
  Memoir ’44 (10 keer)
  Pandemic (10 keer)
  High score (9 keer)
  Schotten Totten (9 keer)
  Taipan (9 keer)
  Can’t stop (7 keer)
  Stone Age (7 keer)
  Take it easy (7 keer)
  Pinguïn Party (6 keer)
  Pixel (6 keer)
  Race for the Galaxy (6 keer)
  Suleika a.k.a. Marrakech (5 keer)
  Ticket to Ride kaartspel (5 keer)
  Dier op Dier het duel (5 keer)

  En dan nog een hele stapel minder dan 5 keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *