Gespeeld in december

Geplaatst door

De laatste maand van het jaar was geen best wat betreft nieuwe spellen. Vier slechts, waarvan de beste:

Poseidon
De ondertitel ‘1800 BC’ -hoewel historisch niet correct- geeft al aan om wat voor spel het gaat. Alleen zijn de maatschappijen, presidenten, aandelen en treinen nu vervangen door respectievelijk koninkrijken, koningen, handelaren en triremes. Poseidon is een 18xx voor beginners. Veel korter en vriendelijker dan bijvoorbeeld 1830 en consorten. De aandelenmarkt was in mijn tot nu toe enige potje vrij tam en er werd nooit een koninkrijk gedumpt. Gelukkig ook geen gedoe met beperkt voorradige hexen, maar helaas wel gekonkel met achterhaalde boten. Dat zijn twee aspecten die maken dat ik snel moe word van 18xx en toch de voorkeur geef aan spellen als B&O en Chicago Express. Ik wil deze nog wel eens spelen, maar sta vooralsnog niet te springen.

Andere nieuwe spellen:

Dobble: een patroonherkenningsspel à la Set, maar dan eenvoudiger. Lijkt me erg geschikt om met mijn kinderen te doen, maar heb het tot nu toe niet bij een spellenwinkel zien liggen.

Asara: een OK familiespel van Kramer & Kiesling. Doet me wat denken aan Manhattan, maar dan beter uitgevoerd en iets minder leuk.

Fantasy: een luchtig kaartspelletje met een hoge mate van chaos. Planning heeft niet zoveel zin, het spel wordt pas in de laatste beurten beslist. Zorg tegen die tijd dat je nog een fee of twee over hebt.

Dominion was uiteraard weer het meest gespeelde spel, met 31 van de in totaal 77 potjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *