Science fiction?

Geplaatst door

Ik heb mij de afgelopen jaren met plezier door de DVD-boxen van X-files, Star Trek The Next Generation, Star Trek Deep Space Nine en Battlestar Galactica geworsteld (op dit moment kijken Niek en ik Star Trek Voyager en de DVD-box van Lost zullen we daarna gaan verslinden). Nou zijn er van al deze succesvolle series spellen gemaakt, maar eigenlijk is het voor de spellenliefhebber interessanter dat in al deze series spellen worden gespeeld.

In de X-files kwamen nog de minste speelmomenten voor (de betreffende Aliens leken zich vooral bezig te houden met gruwelijke experimenten op het menselijk ras). Maar, in ieder geval één aflevering bleken de aliens ook gewoon van baseball te houden.

Battlestar Galactica geeft een behoorlijk grimmig toekomstbeeld: de mens creëerde machines die vervolgens machtiger werden dan de mens en besloten het menselijk ras uit te gaan roeien. In deze serie zie je de hoofdrolspelers regelmatig kaarten voor geld en goederen in de kantine. Ondertussen wordt flink gezopen en gerookt en af en toe een potje geknokt.

Het Startrek Universum is het optimistische toekomstbeeld. Het universum is nog geen Disney achtige Small World geworden, maar het is een goed eind op weg (in ieder geval in het Alpha-kwadrant waar de aarde ligt). Tijdens de lange ruimtereizen die de verschillende spaceships maken wordt heel wat afgespeeld. Vooral het schaken op 3 borden en ouderwets pokeren zijn populair, maar er kwamen ook regelmatig andere spellen in de serie voor.

Het meest populaire spelgenre in Star Trek is LARP (live action roleplaying). Een centrale rol speelt hierin het Holodek (Een holodek is een afgesloten ruimte waarin mensen, voorwerpen en omgevingen worden gesimuleerd, inclusief geluiden en geuren). De computer staat vol met allerlei Holo-adventures waarbij de bemanning zich onderdompelt in verschillende tijden en plaatsen. Niemand in de 24e eeuw lijkt het bovendien raar te vinden dat volwassenen zich uitleven door in de huid van Sherlock Holmes of Captain Proton te kruipen. Letterlijk, want het is de normaalste zaak van de wereld dat je je passend kleed, kapt en make-upt voor je aan je Holo-avontuur begint. Dat is tegenwoordig wel anders.

Zo’n holodek is natuurlijk een fantastisch ding om over na te denken. Waar zou jij naar toe gaan als je kon? Wie zou je willen ontmoeten? Een mooi (spel)voorbeeld uit de serie is de scene waarin Data pokert op het Holodek met Einstein, Newton en Hawking (de laatste wordt gespeeld door zichzelf).

De vraag is natuurlijk of zo’n holodek ooit echt zal bestaan. Ik weet het niet. Maar het grappige is dat sommige apparaten die ooit in Startrek ten tonele werden gebracht, inmiddels al bestaan. Denk maar aan de mobiele telefoon (de communicators uit The Original Series zijn absurd groot als je ze nu ziet) of touch screen computers.

Maar het mooiste voorbeeld is wel de tablet. Ten tijde van de opnames van Voyager bestonden er nog geen tablets (de serie is opgenomen tussen 1995 en 2001). In de serie hebben ze ze wel, maar ze zijn minder geavanceerd dan de apparaten die wij nu hebben. Je ziet de crew elkaar tablets geven waar één boek, of het dienstrooster op staat. Mijn ipad (inderdaad, ik heb er één!) kan meerdere programma’s en bestanden opslaan en weergeven. En delen is met behulp van wifi of zelfs via het telefoonnetwerk een eitje geworden. Het is grappig om te zien dat kijken in de toekomst zo ontzettend moeilijk is. De apparaten die vijftien jaar geleden nog science fiction voor de 24e eeuw waren, zijn inmiddels al ingehaald door onze eigen tablets.

Ik ben benieuwd of en zo ja hoe de huidige technologische ontwikkelingen onze hobby gaan veranderen. Ik kan me niet voorstellen dat ik nog holodeks ga meemaken, maar ik kan me wel voorstellen dat een deel van het spelmateriaal verplaatst gaat worden naar een tablet met touchscreen. Een digitaal bord van Hoogspanning zou heel wat rekenwerk schelen (de computer kan bijvoorbeeld de stand bij gaan houden). Ook kaartspellen kunnen wellicht best digitaal worden. Als iedereen een smartphone heeft, kunnen die misschien wel gekoppeld worden aan een centrale tablet. De ontwikkelingen zullen vast sneller gaan en paden inslaan, die mijn verbeelding te boven gaan. Aan de andere kant, verliest een spel misschien ook een deel van zijn charme als het helemaal digitaal gaat (hoeveel kastruimte dat ook zou schelen). In Startrek spelen ze per slot van rekening ook nog met echte kaarten en echte schaaksets. De toekomst zal het uitwijzen!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *