Gespeeld in januari

Geplaatst door

Januari was geen al te drukken maand op spellengebied: slechts 25 potjes gespeeld, verspreid over 21 verschillende spellen. Variatie was er dus wel. Daarvan waren er vier nieuw, alle vier waren wat lichtere kost. Het leukste nieuwe spel vond ik

Cherry Picking
Dit is een alleraardigst kaartspelletje van de Nederlandse spellenliefhebber Jeroen Geenen. Ik speelde dit voor het eerst tijdens de spellenbeurs van Ducosim, waar ik mijn dochter mee naar toe had genomen. Aan het eind van de dag mocht ze een spel uitkiezen om mee te nemen en dat bleek niet zo moeilijk: Cherry Picking! Hier speel je simultaan kaarten om kaarten te winnen die punten scoren. Eerder gespeelde kaarten kun je later weer winnen voor de punten. Het draait vooral om timing en handmanagement (is dat een woord?). Het doet daarmee wel een beetje denken aan Take 5!, maar dan met meer invloed. Aanrader voor wie van snelle kaartspelletjes met pit houdt.

De andere nieuwe spellen waren ook allemaal wel prima, met de leukste voorop:

Pandemic: The Cure: de dobbelvariant van Pandemie. Bijna alle bekende elementen komen terug, maar nu met kaarten in plaats van dobbelstenen. Wat het spel wel interessant maakt is dat de dobbelstenen van de verschillende kleuren verschillende waarden hebben, waardoor iedere ziekte een eigen aanpak nodig heeft. Leuk om te doen, maar zelf hoef ik hem niet te hebben nu ik Pandemie ook al heb.

King of New York: King of Tokyo, maar dan iets anders. Punten scoren met de dobbelstenen is wat evenwichtiger en verder komen er wat toeters en bellen bij. Als je King of Tokyo leuk vindt zul je dit vast ook waarderen. Ik vind het allebei prima dobbelspellen, maar om de een of andere reden komen ze nooit spontaan in me op als spellen die ik graag weer eens zou doen. Ik zal een potje niet snel afslaan, maar ook nooit voorstellen.

Castle Panic: een vrije elementair samenwerkingsspel dat geschikt is om met vrij jonge kinderen (6+) te spelen. Erg rechttoe-rechtaan, maar daarom niet minder leuk met de doelgroep. Zonder kinderen erbij zullen de meeste mensen dit niet snel spelen denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *