Gespeeld: juni 2024 (Peter Hein)

Geplaatst door

Juni was voor mij een mooie diverse maand, met 55 potjes verdeeld over 31 spellen. Helaas geen Gloomhaven, wel drie nieuwe spellen. Het leukste nieuwe spel was Hadrian’s Wall.

Hadrian’s Wall is een bijzonder lid van de familie Kras. Van oudsher kent die vooral dobbelspellen, zoals Qwixx en Clever, en later kwamen daar kaartvarianten bij zoals Welcome to. Hadrian’s Wall gebruikt wel kaarten, maar een echte “flip ‘n’ write”, zoals dat in goed Nederlands heet, is het het niet. Elke ronde wordt er een kaart omgedraaid met daarop grondstoffen en poppetjes in verschillende kleuren, die iedereen krijgt. Elke speler kiest ook nog een kaart uit de eigen voorraad om die beschikbare mannetjes en blokjes wat aan te vullen en dan kan het afvinken beginnen. Met de verschillende poppetjes kun je je richten op afzonderlijke delen van het leven op of achter de muur. Je kunt investeren in de verdediging tegen die akelige Picten, grondstofproductie of in allerlei manieren om het leven van de bewoners achter de muur te veraangenamen. Linksom of rechtsom levert het allemaal punten op (of strafpunten, als je de verdediging verwaarloost. Laat ik het samenvatten dat het door alle keuzemogelijkheden aangenaam wegstrepen is, maar ook best ingewikkeld. Hadrian’s Wall verhoudt zich tot bijvoorbeeld Qwixx als Het Bureau tot Vos en Haas. Ik heb nog steeds geen idee wat een goede strategie is, wat betekent dat er nog veel te ontdekken valt. En onthoud: Picts are coming.

Mojo is een vlot kaartspelletje dat wel doet denken aan Lama. Je probeert zoveel mogelijk kaarten af te leggen om minpunten te voorkomen. De twist is dat je soms kaarten moet trekken als je te hoge kaarten aflegt, en het niet per se gunstig is om degene te zijn die nog maximaal drie kaarten in de hand heeft en daarmee het einde van de ronde inluidt. Dit lijkt me een uitstekend spelletje voor op vakantie.

Poetry for Neanderthals heeft de naam en het uiterlijk niet mee, maar is een verrassend grappig partyspel. Het laat zich nog het beste omschrijven als een 30 Seconds waarbij je alleen woorden van maximaal één lettergreep mag gebruiken. Het feit dat Neanderthalers een grotere herseninhoud hadden dan die slome Homo S. zien we maar even door de vingers. Het feit dat veel leden van die uiteindelijk succesvollere soort behoorlijk kunnen worstelen met de woordenschat aan korte woordjes is bron van veel plezier en leedvermaak; de eindscores maken niet eens zo veel uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *