Gespeeld op Spiel 2018: de leuke spellen

Geplaatst door

Aan het eind van de drukke zaterdag schoven Anton en ik bij nog twee mensen aan voor een potje Dragons. Het bleek de perfecte afzakker voor de zaterdag te zijn: snel, simpel en vermakelijk. In dit spel zijn de spelers draken die een grote schat verdelen. Iedere beurt mag je kiezen tussen het pakken van een schatkaart die je neerlegt op één van de vier (net zo veel als het aantal spelers) stapeltjes óf het pakken van zo’n stapeltje. De speler die als laatste overblijft krijgt niet alleen het overgebleven stapeltje maar ook het restant van de trekstapel (als er al een restant is). Je moet dus een beetje proberen te onthouden in welke stapels de meest waardevolle kaarten zijn gestopt en inschatten wanneer je je slag moet slaan. Ik vond dit echt een leuk afzakkertje, maar omdat ik al genoeg van dit soort spellen thuis heb, hoefde ik hem niet zelf te hebben. Maar ik zou het zeker niet erg vinden om het spel nog eens te doen.

Klask is een tweepersoons behendigheidsspelletje dat mij een beetje aan tafelvoetbal en pong (het eerste computerspel) deed denken, maar dan anders. Je moet namelijk proberen een balletje in een cirkel van de andere speler zien te krijgen. Iedere speler heeft een pion met een magneet er in aan de onderkant. Onder het bord van Klask heb je een soort handvat met ook weer een magneet er in. Met dit handvat stuur je je pion op het spelbord aan. Dit valt nog niet mee en voor je het weet sta je met je eigen pion in je eigen doel waardoor de tegenstander ook een puntje scoort. Ik vond het erg leuk om dit spel te spelen, maar zie het thuis niet vaak genoeg op tafel komen om het te willen hebben.

Spirits of the Forest is een reïncarnatie van het uitstekende tweepersoonsspel Richelieu van Ravensburger uit 2003. In dit spel liggen een aantal rijen met gekleurde tegels op tafel. In je beurt mag je één tegel met twee symbolen er op pakken of twee tegels van dezelfde kleur met ieder één symbool er op. De tegels die je pakt moeten alleen aan het uiteinde van de rij liggen. Op sommige fiches ligt nog een bonusfiche om ze extra aantrekkelijk te maken of staat een extra symbool. Je moet proberen meerderheden te verzamelen voor de verschillende symbolen. Als dit lukt dan krijg je net zo veel punten als het aantal van het betreffende symbool dat je hebt verzameld. In dit spel moet je dus vaak de afweging maken tussen wat je wilt pakken en wat de ander daardoor kan pakken. Dit spelmechanisme vind ik nog net zo leuk als vijftien jaar geleden. Ik heb Richelieu al in de kast staan en dus heb ik dit spel niet gekocht, maar ik vind het absoluut een aanrader.

Het eerste spel dat Anton en ik op Spiel speelden was Honga van Haba. Dit spel speelt zich af in de prehistorie. Op het bord staan acht acties afgebeeld die je kan uitvoeren. Iedere ronde leg je een rondje neer waarop handjes verdeeld staan over de vier kwadranten. Je kan het rondje op vier plekken neerleggen op het bord en vervolgens mag je de acties uitvoeren waar de handjes naar wijzen. Dit mechaniekje ben ik nog nooit eerder tegengekomen, maar werkte heel goed. Je moet daarbij wel iedere ronde beslissen of je ook een handje richting Honga, de sabeltandtijger, laat wijzen. Als je hem op deze manier een vriendelijke aai over zijn bol geeft, is hij tevreden. Doe je dat niet, dan komt hij uit narrigheid wat eten van je jatten. Met verschillende acties kan je grondstoffen verzamelen die je met andere acties dan weer in punten om kan zetten. Ik vond dit een leuk familiespelletje dat ik graag nog eens zou doen. Het denk alleen dat het leuker is met meer dan twee spelers en daarom heb ik het niet mee naar huis genomen (ik speel de meeste spelletjes met alleen Niek als medespeler).

Blue Lagoon is een heerlijke tropische puntensalade van Knizia. In dit spel bouw je in een eilandenrijk een netwerk van bootjes, ontdekkers en huisjes. Op deze manier verbind je eilanden (waar je punten voor scoort), probeer je op de eilanden de meerderheid te krijgen (waar je punten voor scoort) en verzamel je verschillende grondstoffen (die ook weer punten opleveren en dan vooral als je er meerdere van een soort hebt of juist setjes van verschillende soorten). In je beurt leg je telkens één fiche of hut op het bord en zo vult het bord zich in no time met vrolijk gekleurde bootjes, ontdekkers en hutjes. Zodra het bord vol is, worden de punten geteld. Daarna wordt alles behalve de hutjes weggehaald en begint het spel nog een keer van voren af aan, alleen dit keer met de hutjes als startpunt. En als het bord dan weer vol is, dan worden nog een keer de punten geteld. En wie daarna de meeste punten heeft, heeft gewonnen. De twee Franse mannen waar wij dit spel mee deden wilden helaas de tweede fase niet spelen omdat ze na de eerste helft al wel genoeg gezien hadden van dit spel. Ik vond het spel op zich best lekker weg spelen, maar vond de telling te overdadig. Je krijgt echt voor alles en zijn moeder punten en daardoor is het lastig om goed in de gaten te houden hoe je er voor staat. De waarderingsfase wordt door al deze scoringsmogelijkheden ook een beetje te langdradig. Prima spel dus, maar net te veel gedoe voor mijn smaak en daarom heb ik het niet gekocht.

Bastille is een nieuw groot spel van Queen waarin de strijd tijdens de Franse revolutie centraal staat. Wees gerust, het is een echte euro-game dus niemand eindigt onder de guillotine. Bastille is een werkverschaffingsspel waar je wapenschilden inzet op de verschillende actievelden. Aan het begin van het spel heb je twee wapenschilden met een waarde 1 en één wapenschild met een waarde 2. Een van de acties die je kan kiezen is dat je je wapenschild opwaardeert. Dat is heel fijn want bij bijna alle velden bepaalt de waarde van je wapenschild hoe vaak je de actie mag uitvoeren en in welke volgorde de spelers hun acties mogen uitvoeren. Ik vond dit een erg leuk spel en zou het graag nog eens doen. Ik vond de uitvoering van het spel alleen nogal saai en het spel een beetje een dertien in een dozijn euro en dus voelde ik niet de behoefte om het spel mee naar huis te nemen. Maar desondanks was dit een van de spellen die ik met het meeste plezier heb gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *