Goldbräu

Geplaatst door

3-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: Franz-Benno Delonge
Uitgever: Zoch (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Als er een ding Duitser is dan een brede spellencultuur is het wel de Biergarten. Vooral in Zuid-Duitsland struikel je over de kleine en grote biertuinen, waar de glazen vaak beginnen bij een halve liter. Het was dan ook wachten over een Duits spel over dit fenomeen, en heel toepasselijk verschijnt dit spel in een samenwerking van twee uitgevers die gestationeerd zijn in München.

Goldbräu is ook ergens aan de rand van de Alpen gesitueerd, in het idyllische Seehausen am See. Daar bevinden zich zes concurrerende kroegen en vier brouwerijen, die in het zomerse hoogseizoen zoveel mogelijk geld proberen te verdienen. Het hoogseizoen duurt drie weken. Aan het eind van iedere week is er een betaaldag; wie na de derde betaaldag het meest geld heeft wint het spel.

Hoeveel geld er verdiend wordt, hang af van de grootte van de Biergartens van de kroegen. Als zich daar ook nog parasols bevinden, stijgen de inkomsten navenant, evenals de aanwezigheid van een gewillige serveerster. Een dronkelap jaagt klanten weg en kost juist geld. Wie het geld verdient hangt af van wie aandelen bezit in de kroegen en brouwerijen, en wie daar de chef heeft benoemd.

De spelers beginnen met enkele aandelen in de kroegen en brouwerijen. Tijdens het spel proberen ze hun inkomsten te vergroten door meer aandelen te kopen, door de terrassen te vergroten en door chefs te benoemen. Een week bestaat uit zeven dagen. Iedere dag kiezen de spelers in het geheim een van deze drie acties. Kies je als enige een actie, dan mag je de actie twee keer uitvoeren, of als je een aandeel koopt, minder betalen. Hierin doet het spel erg aan Edel, Stein & Reich denken, waarbij het ook van belang is om een actie te kiezen die anderen juist niet doen.

Op de betaaldag wordt per kroeg bepaald hoeveel deze oplevert. Deze inkomsten worden gedeeld met de brouwerij waarvan de kroeg bier betrekt. Omdat er minder brouwerijen dan kroegen zijn, leveren de brouwerijen in theorie meer op. Maar het is ook mogelijk dat een brouwerij aan geen enkele kroeg levert (je kunt namelijk de leveringscontracten aanpassen) en dus helemaal niets opbrengt! Verdeel dus je aandelen…

… en de waardering

Goldbräu is een leuk en levendig spel, daar hoef je geen bierdrinker voor te zijn. Alle acties zijn belangrijk, want alle zijn goede manieren om je positie te verbeteren. Maar je moet niet alleen je eigen positie in de gaten houden, let ook op je medespelers! Als je goed in kunt schatten wat ze willen doen heb je goede kans regelmatig als enige een actie gekozen te hebben, wat erg voordelig is. Daarom speel ik het het liefste met vier, omdat er dan nog meer concurrentie is om de acties en de inkomsten. Goldbräu is een spel vol interactie en moeilijke keuzes, en daar houd ik wel van. Tap deze geheelonthouder nog maar eens bij.

Of ik een spel met plezier speel, hangt maar ten dele af van de regels, minstens zo belangrijk vind ik de sfeer van een spel. Bij Goldbräu zit het met dat speelplezier voor mij helemaal goed (ook al ben ik geen bierliefhebber). Het spel zelf is een degelijk meerderheidsspel, maar het biergarten thema geeft het spel net dat beetje meer waardoor ik het een geweldig spel vindt. Een echte aanrader voor de liefhebber van thematische spellen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *