Spel aan de Maas: 21 juni 2005

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Jacqueline, Niek, Peter Hein, René en Willemien

Gespeelde spellen:

Goldbräu
Bus
Indus
Alles im Eimer

In tegenstelling tot vorige week was het nu wel warm genoeg om buiten te spelen. Omdat het ook nog eens de langste dag was, was er ook nog eens licht in overvloed. De tuintafel van Dagmar en Niek bleek gelukkig groot genoeg om met acht spelers twee spellen te doen. Zelfs de wind gooide geen roet in het eten en liet de geldbriefjes in Goldbräu redelijk met rust.

Goldbräu

Spelers: Anneke, Dagmar, Peter Hein en René

Dagmar is helemaal lyrisch over Goldbräu en had het na een keer spelen zelf ook gekocht. Toen Peter Hein zei dat hij het graag wilde spelen was ze er natuurlijk helemaal voor in. Anneke speelde op aanraden van Jacqueline mee, en ook René was wel benieuwd naar het bierbrouwspel.
Tijdens de eerste week waren de aandelen erg populair, vooral die van de brouwerijen waar nog weinig aandelen geclaimd waren. Deze brouwerijen leverden slechts aan weinig (of zelfs geen) kroegen, dus de inkomsten waren navenant laag. René scoorde de eerste ronde het beste, mede doordat hij een kroeg in zijn eentje bezette, en ook nog eens de meerderheid had in de leverende brouwerij. Hij was dus ook de enige die er netto behoorlijk op vooruitging in vergelijking met zijn startkapitaal. De anderen speelden krap quitte of draaiden zelfs verlies. Anneke en Peter Hein durfden het in de laatste dag zelfs niet aan om een aandeel te kopen, omdat ze te weinig geld hadden als teveel andere spelers die actie ook zouden kiezen.
In de tweede week werden de kroegen en brouwerijen van René flink aangepakt. Peter Hein zorgde ervoor dat de helft van de kroegen het bier betrok van Steinbräu, waar hij grootaandeelhouder en ook chef was. Dagmar en Anneke deelden een profijtelijke kroeg met twee parasols en de aanwezigheid van de serveerster. René verloor zijn goede positie daarmee aan Dagmar en Peter Hein; Anneke moest nog goed op gang komen.
In de derde week begon Dagmar agressief aandelen in te kopen, en schopte daarmee andere spelers uit de kroegen. Ze was er ook erg op gespitst om de kroegen bier te laten betrekken van haar brouwerij, maar werd hierin tegen gezeten door Peter Hein, die niet graag zag dat zijn Steinbräu die lucratieve contracten zou verliezen. Anneke en René hielden zich hier minder mee bezig, en probeerden op andere manieren hun inkomsten te vergroten. Uiteindelijk bleken toch de vette contracten de doorslag te geven. Dagmar en Peter Hein verdienden weer een grote smak geld, en het was uiteindelijk Dagmar die haar nieuwste favoriete spel won. De anderen waren ook erg te spreken over Goldbräu.

Uitslag: Dagmar 78, Peter Hein 75, René 66, Anneke 48
Waardering: Dagmar 5, Anneke en René 4½, Peter Hein 4

Bus

Spelers: Bas, Jacqueline, Niek en Willemien

Op zoek naar een alternatief voor Goldbräu werd Bus uit de kast getrokken. Aangezien Niek en Jacqueline Bus nog nooit hadden gedaan en Bas als testspeler het spel goed kent (hij wordt ook in de bedankregels genoemd!), viel de keuze op Bus.
In Bus moet je bushaltes claimen en vervolgens zorgen dat passagiers op het juiste moment langs je halte komen. Daartoe dien je o.a. stokjes als busbanen neer te leggen. Iedere ronde heb je de keuze tussen een aantal opties zoals passagiers op het veld plaatsen, bussen laten rijden, bushaltes plaatsen of startspeler worden in de volgende ronde. Het thema hangt er wel wat bij want elke bus kan slechts 1 passagier vervoeren!
Bas ging gelijk voortvarend van start en scoorde in de eerste twee ronden goed wat hem direct een voorsprong van twee opleverde. De rest ging redelijk gelijk (achter) op. Op een gegeven moment werd de stand weer redelijk gelijk getrokken en hadden Bas, Willemien en Niek nog kansen op de eindoverwinning. Aangezien het spel wat lang duurde besloot Willemien na wat aansporingen iets te snel, hetgeen haarzelf en Niek de eindoverwinningskansen ontnam. Bas die daardoor voor bleef staan kon in de laatste ronde de tijd stilzetten. Daardoor kon er geen passagier meer vervoerd worden en bleef hij de rest voor. Jacqueline kwam er in de loop van het spel wat beter in maar te laat om nog voor de winst te kunnen gaan. Het spel duurde haar ook te lang, hetgeen mede haar beoordeling beïnvloedde. De Bas-winst-bonus werd weer uitgedeeld, maar het spel werd dus wisselend ontvangen.

Uitslag: Bas 7, Willemien 6 en Niek 6, Jacqueline 4
Waardering: Bas 5, Willemien 4½, Niek 3½, Jacqueline 2

Indus

Spelers: Anneke, Dagmar, Peter Hein en René

Peter Hein had Indus meegenomen, een eenvoudig familiespel dat hij weer eens wilde spelen. Dagmar kende het ook en was niet zo enthousiast na haar eerste kennismaking. Maar omdat ze na het spelen van Goldbräu in een goede bui.
In Indus plaatsen de spelers door middel van dobbelsteenworpen onderzoekers in een veld met opgravingen. Daarin bevinden zich verschillende ruïnes. Wie bij een ruïne de meeste onderzoekers heeft scoort daar de meeste punten.
Peter Hein ging vroeg in het spel net iets te veel confrontaties aan, wat hem op het verlies van enkele onderzoekers kwam te staan. Hij likte zijn wonden en besloot de anderen maar te ontwijken. Dagmar had daarentegen een gelukkige worp en slaagde er in veel vijandige onderzoekers te slaan. Pas tegen het einde van het spel werd ook haar eerste onderzoeker van het bord verwijderd. Anneke begon er nu toch ook een paar te verliezen, en anders werden ze wel bedekt door onderzoekers van de anderen. Dit kostte haar veel punten, en bij de eindtelling bleek ze zelfs nog onder Peter Hein te eindigen. Het gat tussen hen en Dagmar en René was erg groot, waarbij de laatste weer net iets meer punten had. Desondanks waren het de spelers met de minste punten die juist het meest enthousiast waren.

Uitslag: René 42, Dagmar 33, Peter Hein 13, Anneke 8
Waardering: Anneke en Peter Hein 3, René 2½, Dagmar 2

Alles im Eimer

Spelers: Bas, Dagmar, Niek, Peter Hein en Willemien

Toen Indus was afgelopen waren de anderen ook eindelijk klaar met Bus. Anneke, Jacqueline en René gingen weer naar huis, de anderen wilden nog wel iets korts spelen. Bas suggereerde Set, Peter Hein speelde liever Wizard. Beiden hadden weinig zin in de keuze van de ander, dus werd het weer een ander spel: Alles im Eimer, waar Dagmar en Niek net de nieuwe editie van hadden gekocht.
Een rondje was erg snel gespeeld; het waren Niek en Willemien die als eerste al hun emmers kwijt raakten. Dagmar had er op dat moment nog vier van de tien over. Peter Hein wilde nog wel een tweede rondje spelen. De anderen gingen akkoord, in sommige gevallen enigszins schoortvoetend. Nieks emmers werden weer in hoog tempo omver geschopt, maar hij kon er toch nog een overhouden. Bas verloor met twee blauwe emmers in totaal acht emmers, en raakte kort daarna ook zijn laatste twee kwijt. Dagmar was de tweede die haar laatste emmer kwijtraakte, tot opluchting van Niek. Winnares Willemien had er nu vier over, en haalde daarmee een even hoe totaalscore als Dagmar. Hetzelfde gold voor Peter Hein, die er beide rondes twee over hield.
Dagmar had het een heel aardig spel gevonden, de rest was minder te spreken.

Uitslag: Dagmar, Peter Hein en Willemien 4, Bas 3, Niek 1
Waardering: Dagmar 3, Niek en Peter Hein 2½, Bas en Willemien 2