3-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: Leo Colovini en Giuseppe Baù
Uitgever:
Phalanx Games
(2008)
Het spel …
De Gouden Eeuw… Is er een luisterrijker periode in het verleden van Nederland denkbaar? De tijd van Rembrandt, de onafhankelijkheidsstrijd tegen Spanje, de bloei van de VOC en de onverslaanbare Michiel de Ruyter is nog altijd nadrukkelijk aanwezig in de canon van de vaderlandse geschiedenis.
Welbeschouwd dus een logisch thema voor een spel van een Nederlandse uitgever zoals Phalanx. Eerder hadden we al Revolution: The Dutch Revolt, dat in dezelfde periode speelt, maar dat spel was een stuk minder toegankelijk (en gek genoeg niet in het Nederlands uitgegeven). De Gouden Eeuw mikt op een breder publiek.
In De Gouden Eeuw probeer je invloed te verwerven in diverse gilden, de Zeven Verenigde Provinciën aangevuld met wat Generaliteitslanden en in de koloniën in de Oost en West. Daar aanwezige invloedsfiches zijn punten waard en staan je bovendien toe bepaalde acties uit te voeren. Er zijn zes soorten acties. Deze acties leveren geld op, of punten, of de mogelijkheid meer fiches te plaatsen.
Vooral dat geld is tijdens het spel van levensbelang: acties uitvoeren en fiches plaatsen is een kostbare aangelegenheid. Je wilt dus zeker in staat zijn om de acties uit te voeren die geld opleveren. Extra inkomsten kun je verdienen aan het begin van iedere beurt (als stadhouder Willem III met geld strooit) of door acties die je zelf niet uit kunt of wilt voeren te veilen.
Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de punten: die verdien je vooral met fiches op het bord, maar ook een schilderij van Rembrandt is wat punten waard en sommige andere kaarten leveren direct punten op. Een scorespoor ontbreekt; in plaats daarvan moet iedereen aan het eind van zijn beurt zijn score bekend maken. Het spel eindigt zodra iemand 33 punten of meer heeft, waarop deze speler het spel wint.
… en de waardering
Mijn eerste indruk van De Gouden Eeuw was maar matig positief. Dat kwam vooral door het gebrekkige, ja ronduit slechte thema. De relatie tussen de dingen die je doet en de thematische setting is mij volstrekt onduidelijk, en daarnaast bevat het spel enkele storende historische fouten.
Dat gezegd hebbende moet ik toegeven dat het spel zelf me wel aanstaat. De Gouden Eeuw is geen strategische hoogvlieger, maar biedt de nodige interessante keuzes. Je wilt alle soorten acties wel doen, maar door gebrek aan geld en acties zul je prioriteiten moeten stellen. Dit biedt veel mogelijkheid tot variatie; alle spelletjes die ik gespeeld hebben werden op een andere manier gewonnen.
Je moet overigens wel tegen een beetje geluk hebben (in mijn laatste potje was Willem III bijvoorbeeld niet bepaald genegen mijn provinciën te bezoeken) en de scores vliegen soms op en neer doordat de spelers elkaar behoorlijk dwars kunnen zitten.
Maar dat zijn maar kleine bezwaren, die zeker niet overheersen. Al met al vind ik De Gouden Eeuw een plezierig spel om te spelen. Er gebeurt genoeg om mij een kleine anderhalf uur te boeien.