Haas en Schildpad

Geplaatst door

2-6 spelers
45 minuten
Auteur: David Parlett
Uitgever: 999 Games (1973)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel …

Haas en Schildpad is een heruitgave van het klassieke racespel Hase und Igel dat in 1979 de Duitse Spiel des Jahres verkiezing won, en ook in Nederland toen goed gescoord heeft. In de Nederlandse versie is de egel vervangen door een schildpad, en heeft het complete spel een restyling ondergaan. De details daarin zijn verzorgd, de dieren op het bord moedigen in het Nederlands het 999 team aan (wat wel eens anders is bij deze uitgever).

Haas en Schildpad
ook de vos is present

Alle spelers zijn in deze race een haas, die door het eten van wortels snelheid krijgt. Het doel van het spel is het als eerste bereiken van de finish, maar zo simpel gaat dat niet. Net als bij ganzenbord kom je heel wat hindernissen onderweg tegen. Het aantal stappen dat je vooruit gaat bepaal je zelf, door het inleveren van wortelkaartjes. Hoe meer stappen je in één beurt zet, hoe meer wortels per vakje de haas moet betalen. Tijdens het spel moeten er dus ook nieuwe wortels verzameld worden. Maar met teveel wortels aan de finish komen mag ook niet, je moet het dus goed zien uit te kienen. Iedere speler moet tijdens de race ook drie kroppen sla zien kwijt te raken. Dit kan bij de slaveldjes. Een bezet veld mag echter niet door een andere speler bezocht worden, en veel slavelden zijn er onderweg niet te vinden. Op haasvelden kan men een gokje wagen. Afhankelijk van je positie in de race en een worp met de dobbelsteen wordt je lot bepaald. Tijdens de race zijn er vele mogelijkheden om extra wortelkaartjes te bemachtigen: bijvoorbeeld door terug te gaan naar een schildpadveld, op een wortelveld een beurt over te slaan, of door te staan op een vak waar je positie in de race overeenkomt met het getal op het vak. Geduld en goed rekenwerk brengen je bij dit spel een heel eind. En hier geldt ook zeker: hardlopers zijn doodlopers.

… en de waardering

Haas en Schildpad is een leuk familiespel waar meer bij komt kijken dan dom geluk. Het vooruit denken en tellen van je wortel kaarten is heel belangrijk. Je kunt wel merken dat het spel in de jaren zeventig is bedacht. De opzet heeft veel weg van ganzenbord, alleen heb je er veel meer invloed op. In dit spel kan er naar hartelust gepest worden, wat het speelplezier meestal ten goede komt.

Dit is een klassieker onder de racespellen, waarbij flink wat rekenwerk komt kijken. Door al dat plussen en minnen kan het spel soms wat mechanisch overkomen. Hierdoor lijkt het spel een beetje het karakter van een puzzel te hebben, zodat er soms wat te weinig variatie in het spel zit. Dit wordt gelukkig tegengewerkt door het gokken bij de haasvelden en de acties van je medespelers, zodat het zeker de moeite waard is om vaker uit de kast te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *