De Hobbit

Geplaatst door

2-6 spelers
45-60 minuten
Auteur: Michael Stern en Keith Meyers
Uitgever: 999 Games (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 2.3]

Het spel …

Ook in spellenland bereikt de Tolkienrage dit jaar een hoogtepunt. Het gros van de spellen richt zich op het boek of de film In de Ban van de Ring, maar ook de voorloper van deze bestseller, De Hobbit, is niet aan de aandacht van spelauteurs ontsnapt. Net zoals bij de boeken, is het bordspel De Hobbit meer gericht op families en kinderen. In de basis is het gewoon ganzenbord, maar met meer toeters en bellen, en natuurlijk een Tolkienthema.

Het traject, dat loopt van de Rand van de Wildernis tot de Eenzame Berg, voert door zes verschillende delen van het bord, zoals de Karrots en het Demsterwold. In het midden wordt een stoere Eenzame Berg geplaatst, met daarin een paar juwelen, en een grote versie van de draak Smaug.

Is een speler aan de beurt, dan gooit hij met twee dobbelstenen. Hij mag nu kiezen hoeveel stapjes hij zijn hobbit vooruitzet: het getal dat één van beide dobbestenen aageeft, of de som van beide. Er zijn verschillende vakjes. Op sommige krijgt de speler een juweel, op andere mag hij een juweel inleveren voor een Gandalfkaart (of andersom), of mag hij proberen een edelsteen van Smaug te stelen. Ook een avonturenkaart behoort tot de mogelijkheden. Deze zijn er in drie soorten. Gebeurtenissen zijn onafwendbaar, en leveren een straf of beloning op. Op andere kaarten moet je een raadsel oplossen of een rijmpje nazeggen (alle afkomstig uit het boek), en bij de laatste soort moet je de juiste Gandalfkaart in bezit hebben. In noodgevallen mag je bij deze twee kaartsoorten ook nog aan een schijf draaien, waar je met een rots-papier-steen systeem een kans van één op drie hebt om te slagen. Lukt het je om aan de eisen van de kaart te voldoen, dan krijg je een beloning in de vorm van juwelen of avonturenpunten.

de hobbit
pas op voor Smaug!

Bereikt een speler de Eenzame Berg, dan mag hij proberen schatten van Smaug te spelen. Hiervoor moet je met een 20-zijdige dobbelsteen onder of gelijk aan je totaal van avonurenpunten en juwelen gooien. Lukt het, dan mag je een juweel van Samug pakken, anders moet je vluchten naar het Lange Meer. Zijn alle juwelen op, dan eindigt het spel, en wint de speler die gecombineerd de meeste avonturenpunten en juwelen heeft.

… en de waardering

De Hobbit is een echt kinderspel en heeft als zodanig spellenliefhebbers weinig te bieden. De geluksfactor is alomtegenwoordig, en enige invloed op het verloop van het spel is nauwelijks mogelijk. Daarom is het vreemd dat op de doos nergens aan staat gegeven voor welke leeftijd het spel is, of voor hoeveel spelers. Ook de spelregels zijn niet heel duidelijk, maar aangezien veel kinderen toch een loopje met de regels nemen, moet dat niet zo’n probleem zijn… Als kinderspel matig geslaagd, voor ieder ander een afrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *