Online

Geplaatst door

2-6 spelers
30-45 minuten
Uitgever: Goliath (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Sinds mensheugenis is er Stap Op, een kaartspelletje uit de tijd dat een fietsenmaker nog rijwielhersteller en de scouting nog padvinderij heette. De spreekwoordelijke spruitjeslucht komt je bijna tegemoet bij het spelen van dit spel, zodat uitgeverij Goliath het hoognodig vond om Stap Op aan een cosmetische operatie te onderwerpen.

Het resultaat heet Online, en zoals de titel al doet vermoeden is het thema hier Internet. In plaats van fietstochten langs bos en heide, moet je nu verschillende soorten files downloaden: ‘E-mail’, ‘Music’, ‘Movie’, en ‘Game’. De opzet van het spel is gelijk aan die in Stap Op: je moet een Online-kaart voor je hebben om te kunnen downloaden, en voor de grotere files heb je ‘Extra Memory’, nodig, wat overeenkomt met de ‘Wind mee’-kaart die je in Stap Op nodig hebt voor de langere afstanden. Ook de pestkaarten zijn niet van de lucht: je kunt je tegenstander een virus bezorgen, een ‘password error’ veroorzaken of zijn geheugen volmaken. Al deze kaarten en hun tegenmaatregelen hebben tegenhangers in Stap Op. Degene die als eerste al zijn files compleet heeft, wint het spel.

Is er dan niets nieuws onder de zon? Jawel, enkele regelveranderingen en speciale kaarten maken Online tot een wat sneller en afwisselender spel dan Stap Op. Zo mag je nu meer kaarten per beurt uitspelen, zodat je niet beurten hoeft te wachten tot je weer mag downloaden. De nieuwe kaarten (Hacker, Cyber Patrol, Search en Turbo Line) bieden je extra mogelijkheden om te tegenstanders te pesten of jezelf te helpen. Deze vormen dan ook een welkome aanvulling op het spel.

… en de waardering

De facelift van Stap Op mag geslaagd genoemd worden. Het thema van Online spreekt meer tot de verbeelding, en het geheel speelt een stuk vlotter dan Stap Op, wat het speelplezier zeker ten goede komt. Helaas is het verre van origineel en niet bepaald mijn type spel, maar ik weet zeker dat veel mensen, vooral (oudere) kinderen, er veel plezier aan zullen beleven. De uitvoerige presentaties tijdens Spiel 2000 en het Spellenspektakel zullen hun uitwerking niet missen, en gecombineerd met de vriendelijke prijs zal Online dit jaar waarschijnlijk vaak in schoenen en onder kerstbomen te vinden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *