Harvest Island

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Chih-Fan Chen
Uitgever: Jumbo (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Een paar jaar geleden wilde ik op Spiel graag het spel Harvest Island kopen. Het spel werd toen uitgegeven door een Taiwanese uitgever. Ik was duidelijk niet de enige dit kaartspelletje op zijn vizier had staan want tegen de tijd dat ik bij de stand was, was het spel al uitverkocht. Tot mijn aangename verrassing verscheen Harvest Island vorig jaar weer op mijn radar doordat het was opgepikt door de Nederlands uitgever Jumbo. De verkrijgbaarheid van Jumbo spellen is in Nederland gelukkig een stuk beter dan die van Taiwanese en dus lukte het dit keer wel om een exemplaar te pakken te krijgen. 

Harvest Island speelt zich af op het eiland Formosa. De spelers zijn boeren met drie akkers die op dit eiland fruit gaan kweken. Het spel duurt vier seizoenen. In alle seizoenen groeien de bananen, maar de andere fruitsoorten groeien maar in één, twee of drie seizoenen. Verder verschillen de seizoenen van elkaar doordat het weer verandert: de winter is lekker zonnig, de zomer en herfst regenachtig en de lente is een mix. Nou zijn regen en zon natuurlijk beide nodig om fruit te laten groeien, maar te veel van het goede is schadelijk.

Aan het begin van het spel krijgen alle spelers vier fruitkaarten van de lente-stapel en drie akker-kaarten. Tijdens je beurt speel je meestal twee kaarten en daarna weer twee kaarten trekken. Op iedere akker kan je één fruitsoort planten (je stopt dan de eerste kaart van deze fruitsoort als een zaadje onder de akker-kaart) en daarna fruitkaarten neerleggen (op de akker-kaart, of te wel: het fruit groeit). Helaas heb je regelmatig kaarten op handen die je op dat moment niet kan gebruiken. Deze kaarten leg je open op tafel af. Als je kaarten trekt mag je kaarten trekken van de trekstapel óf van de eerder open gelegde kaarten.

In plaats van kaarten spelen, kan je ook voor kiezen om te oogsten. Je mag in één keer meerdere akkers  oogsten als je dat wil (dat is lekker efficiënt). Je legt dan de kaarten die op de akkers liggen op een aparte stapel. Iedere kaart die hier ligt, levert aan het eind van het spel punten op (net zo veel als er op staat). Voor iedere fruitsoort is er bovendien nog een bonus te verdienen voor de speler die de meeste stuks van dit fruit in één keer heeft geoogst.

Tussen de fruitkaarten zitten ook weerkaarten (regen en zon) geschud.  In de lente zitten bijvoorbeeld drie zon- en twee regenkaarten en in de zomer één zon en vijf regenkaarten. Als je een weerkaart trekt, dan leg je die op een apart rijtje. Zonkaarten en regenkaarten heffen elkaar op, maar als er te veel kaarten van  dezelfde soort na elkaar komen, dan heb je een probleem. Als er drie regen- óf drie zonkaarten liggen dan is er namelijk sprake van noodweer. Hierdoor beschadigt het fruit dat op de akkers aan het groeien is: elke speler moet van zijn akker waarop het meeste fruit groeit, de helft van de kaarten afleggen. 

Na vier seizoenen is het spel afgelopen en worden de punten geteld. Wie de meeste punten heeft, wint het spel.

 
…en de waardering
 
Harvest Island is een leuk kaartspelletje waarin je probeert setjes van fruit te verzamelen met een vleugje push your luck als smaakmaker. Je moet daarbij kiezen in welke soorten fruit je gaat investeren en hoe lang je door gaat. Die keuze hangt onder andere af van de seizoenen waarin het fruit groeit en van welke kaarten er al zijn afgelegd. Fruit dat alleen in de lente groeit, kan je in de zomer natuurlijk gewoon risicoloos oogsten. Maar hoe lang blijf je hopen dat er nog extra kaarten voorbij komen als je daardoor zelf kaarten moet afleggen die je concurrenten goed kunnen gebruiken. En durf je wel te wachten als er al twee regenkaarten liggen en de zomer (met veel kans op regen) aanbreekt.
 
Harvest Island speelt lekker vlot weg maar toch kom je regelmatig voor de hierboven genoemde dilemma’s te staan. Maar dat maakt het spel juist interessant. Het spel ziet er ook nog eens heel mooi uit. Ik ben blij dat Jumbo dit spel naar Nederland heeft gehaald!
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *