1-4 spelers (vanaf 8 jaar)
45-60 minuten
Auteur: Orlando Sá
Uitgever: Mebo (2019)
Het spel…
Als je het speelbord van Porto ziet, dan kan het bijna niet anders of je krijgt zin om een stedentrip te boeken naar deze stad. Het speelbord toont namelijk een havenstad waar het lekkere eten en het glaasje port al op je staan te wachten en waar je kan dwalen in straten met vrolijk gekleurde huizen waartussen de was hangt te wapperen en waar draken en vliegtuigen over je hoofd scheren onder begeleiding van prachtige muziek. Het spelbord is één van de mooiste borden die ik in tijden heb gezien. Hoe langer je er naar kijkt, hoe meer kleine, grappige details je ziet.
In Porto gaan de spelers aan de slag als aannemers om de prachtig gekleurde huizen die direct aan het water staan te bouwen. Het bouwen gaat echter wel met Zuid-Europese nonchalance: je kan rustig aan een gebouw
beginnen om het vervolgens te laten versloffen omdat je eerst even ergens anders aan de slag gaat. Het kan zo maar zijn dat ondertussen iemand anders verder bouwt aan het gebouw waar jij mee gestart bent. Of niet waardoor het gebouw nooit af komt.
beginnen om het vervolgens te laten versloffen omdat je eerst even ergens anders aan de slag gaat. Het kan zo maar zijn dat ondertussen iemand anders verder bouwt aan het gebouw waar jij mee gestart bent. Of niet waardoor het gebouw nooit af komt.
Het spelverloop doet een beetje aan Ticket to Ride denken. In je beurt mag je namelijk óf kaarten trekken óf kaarten spelen om te bouwen. Er zijn kaarten in 5 kleuren en de kaarten bevatten een nummer (1, 2 of 3). Als je kaarten speelt, dan speel je altijd twee kaarten tegelijkertijd: de ene kaart geeft dan aan in welke kleur je wilt bouwen en de andere kaart geeft aan hoeveel verdiepingen je gaat bouwen. Als je dus een blauwe 2 met een gele 1 speelt dan kan je kiezen of je je 1 blauwe verdieping wil bouwen of twee gele.
Het bouwen levert op verschillende manieren punten op. Allereerst krijg je punten voor het bouwen zelf: je krijgt altijd net zo veel punten als de hoogste verdieping die je hebt gebouwd (dus als je 2 verdiepingen bouwt op een huis dat al 3 verdiepingen hoog was, dan krijg je 5 punten) en je krijgt punten voor iedere buurverdieping waar je naast bouwt (dus voor het gebruik maken van reeds bestaande muren). Verder krijg je punten voor het starten en voor het afbouwen van een huis (een fiche met een waarde van 1 tot en 4 geeft aan hoeveel punten je krijgt). Op deze manier kan je al flink wat punten scoren.
Maar daarnaast kan je ook nog punten scoren door opdrachtkaarten te vervullen. Aan het begin van het spel krijgen alle spelers een aantal opdrachtkaarten waar ze er een paar uit kiezen. Deze kaarten leveren bijvoorbeeld punten op als je een blok huizen in bepaalde kleuren weet af te bouwen of voor het volbouwen van een bepaald deel van het bord. Verder liggen er tijdens het spel altijd nog vier openbare opdrachtkaarten op het bord. Deze leveren punten op als je bijvoorbeeld een bepaalde combinatie van kaarten speelt (een blauwe en een gele), of een bepaald aantal verdiepingen bouwt of een huis in een bepaalde kleur afbouwt.
Het spel is afgelopen als een bepaald aantal huizen is afgebouwd (afhankelijk van het aantal spelers). De ronde wordt dan nog uitgespeeld en de speler die de meeste punten heeft gescoord, wint het spel.
…en de waardering
Porto speelt bedrieglijk simpel weg: kaartjes pakken, verdiepingen bouwen. De uitdaging zit in dit spel in het bouwen van de juiste verdiepingen van de juiste huizen op het juiste moment. Natuurlijk wil je proberen je eigen opdrachten te vervullen en daarvoor moet je vaak zorgen dat je als eerste aan een huis begint om er op die manier voor te zorgen dat huizen bijvoorbeeld de juiste kleur krijgen. Ondertussen moet je de openbare opdrachtkaarten goed in de gaten houden en kan het heel lonend zijn om even te bouwen aan een huis waar je verder niet zo veel interesse in hebt, maar waarmee je even snel wat punten kan scoren doordat je één of zelfs meerdere opdrachtkaarten in één keer vervuld. En dan zit er ook nog een ruimtelijk element in doordat hogere verdiepingen meer opleveren dan lagere en je ook meer punten scoort door naast een ander gebouw te bouwen. Soms wil je daarom liever even een rondje wachten met bouwen in de hoop dat een andere speler een huis al wat hoger heeft gemaakt of aan de buurhuizen heeft gebouwd zodat je met dezelfde moeite meer punten scoort.
Doordat Porto makkelijk speelt, maar voldoende mogelijkheden biedt om door slim te spelen meer punten te scoren is het een leuk, vlot spel dat geschikt is voor een breed publiek.