Al een paar jaar worden we bedolven onder een ware tsunami aan afvinkspellen. De meeste daarvan zijn dobbelspelletjes, met Qwixx en Clever als twee van de meest populaire titels. Maar alles wat dobbelstenen kunnen als toevalsgenerator, kunnen kaarten natuurlijk beter. Bovendien kun je met kaarten ook meer doen met vormgeving en thema. Zo kregen we in 2018 Welcome To…, waarin je een Amerikaanse nieuwbouwwijk in de jaren 50 in moest richten in nette buurten voorzien van zwembaden en parken. Thematisch werkte dat verrassend goed. Ook in Cartographers draait het om ruimtelijke ordening. Op gezag van koningin Gimnax moet je een verre uithoek van het koninkrijk in kaart brengen en inrichten.
Dat klinkt als heel wat, maar in feite ben je gewoon bezig je blaadje met tetrisvormen te vullen. Het spel wordt gespeeld in vier seizoenen, waarin een voor een kaarten worden omgedraaid. Op zo’n kaart staat een vorm die je op je blaadje moet intekenen en het type terrein dat deze vorm moet hebben. Af en toe komt er een kaart met monsters langs: dan mag de speler naast je kiezen waar de monsters komen en zo je planning in het honderd sturen.
Na afloop van het seizoen krijg je punten op basis van verschillende terreinsoorten en strafpunten voor vrij rondzwervende monsters. Wie na vier seizoen de meeste punten scoort mag zich de beste cartograaf van het land noemen.
…en de waardering
Cartographers is een alleraardigst puzzelspelletje met veel variatie. Die zit niet alleen in het terreinsoort en de vorm die je in moet tekenen, maar ook in de puntentellingen. Net als in Skye trek je bij het begin een aantal willekeurige scorekaarten die dit spel bepalen waar de punten mee te verdienen zijn. Na afloop van ieder seizoen worden twee van de vier kaarten gebruikt, telkens in een ander paar. De ene keer moet water aan akkers grenzen, de andere keer juist niet. De scorekaarten sluiten het ene potje beter op elkaar aan dan anders, en ook het seizoen waarin ze scoren is van belang. Als bossen pas tegen het einde scoren, kun je ervoor kiezen ze in het begin te negeren, of juist niet om later een grote klapper te maken.
Nadeel is dat het accent in het puzzelen soms op het passen van de vormen ligt en minder op strategische keuzes. Het gevoel van voldoening van een geslaagde strategie, die je bij Welcom To… kunt hebben is hier minder aanwezig. Het is allemaal een tikje abstracter, net als de thematische achtergrond. Daar staat tegenover dat de vormgeving puik in orde is en dat met wat gekleurde stiften en een beetje creativiteit geen enkel afvinkspel zulke fraaie scoreblaadjes oplevert.
Ik ben een groot liefhebber van roll & write spellen en de vraag was dan ook niet of ik Cartographers leuk zou vinden, maar hoe leuk ik het zou vinden. En het antwoord is: heel erg leuk! Dit spel voegt echt wat toe aan het genre. Het spel springt er voor mij uit omdat het meer variatie biedt doordat in ieder spel een andere combinatie van scoremogelijkheden voorbij komt. Ik vind het ook erg leuk dat je gedurende het spel langzaam een kaart op je papiertje ziet ontstaan, zeker als je met gekleurde stiften tekent. De toevoeging van de monsterkaarten zorgt verder voor meer interactie dan je in dit genre spellen doorgaans hebt. Veel roll & writes zijn eigenlijk multiplayer solitair spellen, maar door de monsters is dat bij Cartographers echt niet het geval. Kortom: Cartographers is een heerlijk puzzel.