Red Dragon

Geplaatst door

3-6 spelers (vanaf 10 jaar)
30-45 minuten
Auteur: Csaba Hegedűs
Uitgever: A-Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Sinds ik in een ver verleden leerde klaverjassen heb ik een zwak voor slagenspellen. Met een paar twists op de basisprincipes van een kaart per speler, kleur bekennen en introeven zijn hier al vele honderden, maar waarschijnlijker duizenden varianten op bedacht. Ieder keer als je denkt dat je alles wel zo’n beetje gezien hebt komt er weer een spel langs waarvan je wenste dat je het al langer kende.

Red Dragon, van het Hongaarse A-Games, is zo’n spel. Zoals de meeste Europese landen heeft Hongarije zijn eigen kaartspeltraditie, die ook de inspiratiebron vormde voor Red Dragon. De regels zijn eenvoudig genoeg: je moet kleur bekennen, er is geen troef en elke gewonnen slag levert een aantal punten af (afhankelijk van het aantal spelers). Het geniepige is dat de rode kaarten strafpunten opleveren gelijk aan hun waarde. Uitzondering is de rode 11, die zelfs 26 strafpunten kost. Rode kaarten wil je dus mijden als de pest. Vaak wil je liever slagen duiken. Haal je zelfs geen enkele slag, dan krijg je een bonus, die overigens kleiner is als anderen daar ook in slagen.

Met deze eenvoudige regels zou Red Dragon een grappig spel zijn met een hoge geluksfactor. De interessante twist zit aan het begin van een ronde. Dan legt iedere speler een paar kaarten uit zijn hand af, waarna iedereen een voor een weer een paar van die afgelegde kaarten in de hand neemt. Zo kun je er dus voor zorgen dat je van die hoge rode kaarten afkomt, of een kleur helemaal niet hebt en snel rode kaarten op anderen kunt dumpen tijdens het slagenspel.

…en de waardering

Red Dragon is een van de leukste nieuwe slagenspellen die ik de afgelopen jaren speelde. Het is makkelijk om te leren, maar lastiger om goed te spelen. Ik houd altijd wel van een gemeen element in slagenspellen en daar voorziet Red Dragon ruimschoots in. Het is niet zo kwaadaardig als Sticheln, maar anderen een hak zetten is ook hier erg bevredigend. Een ander pluspunt is dat de verleiding van het ontwijken van slagen bedrieglijk is. Het levert een mooie bonus op, maar regelmatig scoort de speler die risico’s durft te nemen en strafpunten op de koop toe neemt beter dan laffe duikers die geen enkele slag halen. Red Dragon zal nog vaak op tafel komen.
 
 
 
 
 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *