Hazelnootridders

Geplaatst door

3-4 spelers
20 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Klaus Teuber is vooral bekend door zijn wereldwijd gelauwerde Kolonisten van Catan. Naast andere volwassen spellen heeft hij ook echte kinderspellen gemaakt. De Hazelnootridders is daar een positief voorbeeld van, en heeft dan ook het kinderlogo van 999 Games.

Het speelbord laat een pad door het bos zien, met daarop 8 vindplaatsen van hazelnoten. Op deze plaatsen worden kaarten neergelegd. Op deze kaarten kunnen hazelnoten staan, of dieren die je hazelnoten af kunnen pakken, struikrovers dus. In twee hoeken van het speelbord zijn hazelnootopslagplaatsen. Ieder speler krijgt één eekhoornfiguur in riddertenue, en moet proberen zo veel mogelijk hazelnoten te verzamelen.

Op de dobbelsteen staan eekhoornpootjes die aangeven hoeveel stapjes je mag zetten. Je loopt van vindplaats naar vindplaats, en draait daar waar je aan komt de bovenste kaart om. Is het een hazelnootkaart, dan heb je geluk, is het Max de Marter, Leo de Lynx of Freddy de Vos dan moet je de kaart terug leggen en goed onthouden welk dier zich op die plaats verstopt. Komt een andere eekhoorn op die plek, dan schreeuw je heel hard de naam van het dier. Als dat juist is, laat de andere speler van schrik zijn hazelnoten vallen, en die verdwijnen in de doos. Jij mag dan als beloning twee vakjes vooruit op het scorespoor langs het bord.

Je kunt ook punten verdienen door hazelnoten te sparen en in te leveren bij de hazelnootopslagplaatsen. Hoe meer hazelnootkaarten je tegelijk inlevert, hoe meer punten ze per stuk opleveren. Als je één kaart inlevert mag je ook één vakje vooruit, lever je het maximum van vier kaarten in, ga je maar liefst 10 vakjes vooruit. Je loopt dan echter wel het risico om je verzameling onderweg te verliezen. Als er twee vindplaatsen leeg zijn, of als een speler het laatste vakje van het scorespoor bereikt is het spel afgelopen.

… en de waardering

Dit spel is bedoeld voor jonge kinderen, maar als volwassene kun je er ook al veel lol aan beleven. Als een paar vindplaatsen door eekhoorns bezocht zijn ontstaat al snel een spannende giechelende sfeer, en zit je te hopen dat iemand op jouw veld komt. Vol enthousiasme kan dan de naam van het dier geroepen worden. Door deze combinatie van onthouden, lef hebben en op tijd je buit inleveren, binnen de korte speelduur van dit spel, weet ik zeker dat dit voor kinderen een aanwinst is van hun spellenaanbod.

Een vrolijk vormgegeven spel dat ook nog eens erg leuk om te spelen is. Hier geen goedkope gimmicks die in het oog springen maar moeten verhullen dat het eigenlijk een spel van niks is. Hazelnootridders is zelfs leuk genoeg om te blijven spelen als familiespel, ook als de kinderen al een stukje ouder zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *