Money

Geplaatst door

3-5 spelers
25 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Goldsieber (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3.5]

Het spel …

Alweer een kaartspel van de Duitse doctor in de wiskunde. De kenners weten al wat dat betekent: verzamelen en handelen, deze keer gestoken in een financieel jasje.

Het spel bestaat uit zeven verschillende soorten valuta, met ieder een zelfde aantal gelijke kaarten, met de tientallen 20 tot en met 60. Daarnaast heb je nog kaarten met muntgeld er op, en speelgeld. Deze laatste heeft een bluffunctie. Iedere speler krijgt 6 kaarten in de hand. De overige kaarten worden in een dichte stapel in het midden van de tafel gelegd. Aan weerszijden van die stapel worden vier kaarten open gelegd. Dan begint het bieden. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk geld van dezelfde soort te sparen. Pas als je boven een bepaald bedrag uit komt (100) gaat het punten op leveren, en boven de 200 wordt het echt lucratief. Heb je drie identieke kaarten, dus dezelfde valuta en dezelfde waarde, dan levert dit 100 bonuspunten op.

Je biedt een aantal kaarten. De speler die in totaal de meeste waarde op legt mag beginnen. Je mag kiezen of je je bod met een medespeler ruilt, of je kaarten omruilt voor één van de twee verzamelingen naast de stapel. Als er nergens iets bij zit mag je het bod weer in de hand nemen, maar dan heb je gewoon te veel geboden. Zo komt iedere speler aan de beurt. De sets naast de stapel worden altijd weer aangevuld tot vier. De ronde is afgelopen als de stapel op is. Wie na drie rondes de meeste punten heeft verzameld is de winnaar.

… en de waardering

Helaas is Money zo saai, dat het nooit tot drie ronden komt. Iedereen biedt maar wat, en enigszins spannend wil het maar niet worden. Omdat je de blufkaart na een bod weer terug in de hand mag nemen, verliest deze kaart totaal zijn functie, iedere beurt wordt deze kaart standaard ingezet. Ik vind het pijnlijk om te doen, maar ik kan deze telg van de spellengrootmeester niet méér geven.

Alle kaartspellen van Reiner Knizia hebben één ding gemeen: verzamel setjes kaarten, en aan het eind volgt een ietwat gekunstelde puntentelling. In sommige gevallen, zoals Lost Cities, resulteert dat in een leuk spel, bij Money is dat helaas niet het geval. Het bieden is niet echt spannend, van bluffen is geen enkele sprake. Het is ook weer geen waardeloos spel, maar als je een kaartspel wilt waarbij je moet bieden en bluffen, is Koehandel nog steeds de beste keus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *