Störtebeker

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Thorsten Löpmann en Andreas Wetter
Uitgever: Hans im Glück (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Klaus Störtebeker was een piraat die in de 14e eeuw de Noordzeekust onveilig maakte. Uiteindelijk werd hij in 1401 gepakt en met zijn handlangers in Hamburg onthoofd. In Störtebeker zijn de spelers dan ook piraten die proberen zoveel mogelijk schepen buit te maken om zo de meeste punten te scoren.

De schepen zijn kartonnen kaartjes, waarvan er vier open worden neergelegd. De spelers kunnen deze schepen belagen door het aanleggen van kaarten. Er zijn twee soorten kaarten: proviand- en piratenkaarten. Er zijn zes verschillende proviandkaarten, en piraten in drie sterktes. Voordat je een schip mag enteren, moet je eerst een bepaalde combinatie van proviandkaarten aan dit schip aangelegd hebben. Dit leidt tot Monty Python-achtige taferelen, waarbij de arme scheepslieden de stuipen op het lijf gejaagd kunnen worden met bananen (in de 14e eeuw?), peulen en een fles rum (johoho).

Iedere speler krijgt zes kaarten, waarvan er precies drie uitgespeeld moeten worden in een beurt. Je kunt ze aanleggen aan de schepen, waarbij het aantal piratenkaarten nooit hoger mag zijn dan het aantal proviandkaarten. Je kunt ook kaarten ruilen met de aflegstapel, of een salvo afvuren bij een van de schepen. Deze laatste actie kost je een willekeurige kaart, en mag je maar eens per beurt doen. Is een salvo succesvol, dan mag je proviandkaarten van je medespelers bij dat schip inpikken.

Störtebeker
enter met vlees, rum en peulen

Als je alle benodigde proviand bij een schip hebt liggen, mag je een enterpoging wagen. Daartoe gooi je met twee dobbelstenen, en telt bij het resultaat de totale sterkte van al je piraten op. Is dit gelijk aan of hoger dan de enterwaarde van het schip, dan was de poging succesvol. De andere spelers mogen nog een tegenpoging wagen, op voorwaarde dat ze de benodigde proviand hebben. Mislukt de poging, dan moet je met twee kleurdobbelstenen gooien om te kijken of je nog proviand verliest. Hoe moeilijker een schip te enteren is, des te hoger is de puntenwaarde.

Een geënterd schip wordt vervangen door een nieuw, en je vult je hand weer aan tot zes kaarten. Het spel eindigt als een geënterd schip niet meer vervangen kan worden door een nieuw schip. Winnaar is de speler met de meeste punten.

… en de waardering

Störtebeker is een grappig en zeer luchtig spelletje. Door het trekken van kaarten en het veelvuldig gooien van dobbelstenen beslist het geluk meer dan eens wie er wint, maar er is toch wel enige planning mogelijk. Mijn advies is wel om direct met de gevorderde regels te spelen, want die geven je net iets meer mogelijkheden. Voor tussendoor is het erg geschikt, of als je even geen zin hebt in een zwaar bordspel. Als extra is Störtebeker prima te spelen met twee spelers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *