Royal Turf

Geplaatst door

2-6 spelers
45 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: alea (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4.3]

Het spel …

Royal Turf is een race- en gokspelletje, waarin de spelers op paarden wedden tijdens de beroemde races van Ascot. Het spel bestaat uit drie races met zeven paarden. Van ieder paard zijn er drie kaarten, met daarop de reneigenschappen van het paard. Al deze kaarten worden geschud, waarna de bovenste kaart naast het bord wordt neergelegd, en het bijbehorende paard op het eerste startvakje. Het volgende paard wordt daarachter geplaatst, totdat alle paarden op het bord staan.

Vervolgens brengen de spelers hun weddenschappen uit. Iedere speler beschikt over vier weddenschapfiches, met waardes 0, 1, 1 en 2. Om beurten leggen ze deze fiches bij de portretten van de paarden neer, maar niet meer dan één fiche per speler per paard. In de basisversie wordt de 0 niet gebruikt, en zijn de weddenschappen open. In de gevorderde versie zijn de weddenschappen gesloten, en kan met de 0 gebluft worden.

Vervolgens begint de race. Is een speler aan de beurt, dan gooit hij met de dobbelsteen, waarop vier symbolen afgebeeld staan: de paardenkop komt drie keer voor, het hoefijzer, het zadel en de jockeycap ieder één keer. Vervolgens kiest de speler welk paard hij vooruit gaat zetten. De paarden hebben bij alle symbolen verschillende waardes staan. Bij een paardenkop mag Othello bijvoorbeeld 7 vakjes naar voren, en Earl Grey slechts één. Is een paard vooruit gezet, dan wordt de bijbehorende kaart even opzij geschoven. Pas als alle paarden bewogen hebben, worden de kaarten weer teruggeschoven en mag het paard weer verzet worden. Dit voegt behoorlijk wat tactiek toe; je kunt namelijk niet allen ‘eigen’ paarden ver vooruit helpen, maar er ook voor kiezen om een paard waarop je geen weddenschap hebt uitstaan flink te vertragen.

Zodra drie paarden gefinisht zijn, wordt voor deze paarden geld uitgekeerd. De beloning is uiteraard afhankelijk van de positie, maar ook van het aantal weddenschappen; als jij als enige op een succesvol paard hebt gewed, levert je dat meer geld op. Spelers die op het laatste paard hebben gewed, verliezen geld. De laatste ronde is extra belangrijk, want dan worden de uitkeringen verdubbeld. Wie na drie rondes het meeste geld heeft, is de winnaar.

… en de waardering

Royal Turf is een eenvoudig spelletje, met een relatief lange speelduur. Dit is eigenlijk nauwelijks een bezwaar te noemen, want het speelt erg snel en heeft aardig wat tactiek in zich. Je bent snel aan de beurt, en het is altijd leuk om je medespelers ‘tips’ te geven over welk paard ze het beste vooruit kunnen zetten. Zeer de moeite waard.

Royal Turf is een leuk spel, zeker als je met een wat grotere groep mensen speelt. Het blijft leuk om te proberen “jouw” paarden zo snel mogelijk naar de finish te krijgen en om de paarden waar je niet op hebt gegokt achterop te laten raken. Het is een tactisch spel waar speelplezier belangrijker is dan strategie.

Eén reactie

  1. Royal Turf is in onze familie al ruim 10 jaar een favoriet spel in ons vakantiehuisje. Van jong tot oud spelen we het enthousiast en fanatiek, meerdere keren per week. Vooral als iemand tijdens de race commentaar geeft in de welbekende paardensport-reporters stijl is het dolle pret. Het is een beetje gokken, maar vooral tactiek en strategie, combines maken en bluffen. Het is een spel voor leeftijden van 8 tot 80; leuk is het dat als de kleinkinderen door hebben hoe het werkt, ze regelmatig winnen van de volwassenen.
    Voor ons ‘Royal Turf’ een leuke traditie met veel speelplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *