TIP
2-5 spelers (vanaf 8 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Romaric Galonnier en Anthony Perone
Uitgever: White Goblin Games (2025)
Het spel…
Het Franse hof stond bekend om de enorme hoeveelheid edelen van verschillende rangen die konkelden om de gunsten van de koning. Geen middel werd geschuwd om hoger in de pikorde te komen. Het is dan ook vast geen toeval dat twee Franse auteurs een kaartspel in deze setting bedachten.
De Franse titel van het spel, Courtisans, laat zich wat lastig naar het Nederlands vertalen. Courtisanes zijn echt wat anders, hovelingen komt het dichtst in de buurt. De Nederlandse uitgever koos voor hielenlikkers. Niet bepaald een letterlijke vertaling, wel eentje die goed past in de geest van het spel.
In Hielenlikkers strijden zes families tijdens een diner om de gunst van de koningin. De spelers proberen weer goed vertegenwoordigd te zijn bij de families die in aanzien staan, en niks te maken te hebben met de families die uit de gratie zijn.

Dat doe je door elke beurt drie kaarten te spelen. Eentje leg je bij jezelf neer, een bij een tegenstander naar keuze en een aan de eettafel. Onder de tafel betekent dat het aanzien van deze familie daalt, boven de tafel precies andersom. Sommige kaarten hebben nog een speciale functie. De spion leg je dicht neer, zodat niemand weet bij welke familie die hoort, de edele telt dubbel en met de moordenaar verwijder je een andere kaart op de plek waar je die neerlegt.
Als alle kaarten gespeeld zijn draai je de spionnen om en bepaal je wat het definitieve oordeel is van de koningin. Voor elke kaart van een familie in aanzien scoor je een punt, voor elke kaart van een familie die uit de gratie is krijg je een minpunt. Ook kun je bonuspunten scoren voor je geheime opdrachtkaarten. Uiteraard wint de speler met de meeste punten. Zien we daar een troonopvolger?


…en de waardering
Hielenlikkers is een perfect gekozen titel voor dit lekker gemene pestspelletje. Met je tegenstanders lig je permanent in de clinch om ervoor te zorgen dat een bepaalde familie in aanzien is of juist niet. Zo kunnen er impliciete bondjes ontstaan met spelers die dezelfde belangen hebben als jij, of bittere vetes met spelers die juist het tegengestelde willen bereiken.
Hoewel Hielenlikkers nog verrassend goed werkt met twee spelers, komt het spel het beste tot zijn recht met meer spelers. Zeker met vier is het heerlijk elkaar over en weer pesten en bondgenoten zoeken. Het snelle tempo en de oogstrelende kaarten dragen allemaal bij aan het spelplezier.
