Hoe bereid je je voor op Spiel?

Geplaatst door

Nog een paar keer knipperen met je ogen en dan is het oktober, de maand waar spellengekken een grote cirkel omheen zetten in hun agenda. Spiel valt dit jaar helaas laat (24 tot met 27 oktober), dus we moeten nog wel even geduld hebben. Gelukkig kunnen we de tijd tot Spiel nuttig besteden door ons grondig voor te bereiden. In dit blog geef ik een aantal tips hiervoor (vooral gericht op mensen die voor het eerst afreizen naar het spellen-walhalla).

Laten we met het leukste deel beginnen: het doorploegen van de enorme lijst met Spiel-spellen die op Boardgamegeek staat. De teller is de duizend inmiddels al ruim gepasseerd. En dat terwijl de lijst nog (bijna) dagelijks wordt aangevuld met nieuwe spellen. De BGG-lijst is voor mij de belangrijkste bron voor Spiel-informatie. Niet alleen gebruik ik deze tool om de spellen die me interessant lijken te markeren, vlak voor de beurs gebruik ik hem ook om lijsten te printen met de zaal- en standnummers van de uitgevers van deze spellen. Vervolgens print ik plattegronden van de beurs en kleur daar de stands in van deze uitgevers. En voor de zekerheid kopieer ik deze plattegronden dan nog een paar keer omdat ik de neiging heb ze bij de eerste stand op Spiel kwijt te raken.

Het is natuurlijk onmogelijk om me echt goed te verdiepen in meer dan duizend spellen om te bepalen hoe interessant ik ze vind. Ik doe dat voor een groot deel op basis van vuistregels. Zo kijk ik met extra interesse naar uitgevers of auteurs die in het verleden spellen hebben afgeleverd die ik leuk vind. Ik ben verder in deze fase heel erg oppervlakkig en spellen met een leuk thema en een goed uiterlijk, hebben een streepje voor. Verder houd ik rekening met dat ik vooral niet al te lange tweepersoonsspellen speel en heb ik dus minder interesse in spellen die je niet met twee spelers kan spelen en die de (veel) langer dan een uur duren. Verder kijk ik naar wat de belangrijkste spelmechanismen zijn (die staan direct onder de titel op BGG). Ik houd bijvoorbeeld erg van roll & write spellen en workerplacement spellen maar niet zo erg van auction spellen of asymetrische spellen. Verder geef ik spellen van exotische uitgevers uit verre landen ook extra aandacht omdat je deze spellen na Spiel niet zo makkelijk meer kan krijgen en ik het leuk vind om iets bijzonders van Spiel mee te nemen. De komende drie dagen zal ik verklappen welke spellen op mijn interesse-lijst staan (die weer eens langer is dan mijn budget groot).
Overnachten in de jeugdherberg met huiskat

Bij de voorbereiding voor Spiel hoort verder het zoeken van een overnachtingslocatie als je meerdere dagen gaat. Ik ga dit jaar weer met Anton en omdat het natuurvriendenhuis waar we normaal naar toe gingen al vol zat toen we aan het begin van de zomer wilden boeken, hebben we nu een andere locatie gevonden. Ik ben benieuwd hoe dat gaat bevallen. Als je nu nog op zoek moet naar een plaats om te slapen, dan verwacht ik dat je óf de hoofdprijs moet gaan betalen óf iets verder zal moeten reizen. Tien jaar geleden was het geen enkel probleem om vlak voor Spiel nog een betaalbaar middenklasse hotel te boeken. Dat lukt nu echt niet meer, de meeste hotels zijn maanden van te voren al volgeboekt en de grote vraag drijft de prijs ook flink op.

Ik raad Spiel-gangers verder van harte aan om zelf een goede tas mee te nemen om de spellen die je koopt te dragen (bijvoorbeeld een rugzak, een trolley of een grote boodschappentas). Op de meeste plekken krijg je wel een tasje als je een spel koopt, maar de standaard plastic tasjes gaan echt enorm in je handen snijden als je ze lang moet dragen (zeker als er een zwaar spel in zit). Sommige uitgevers geven je tegenwoordig goede tassen als je voor een groot bedrag spellen koopt, maar dit zijn nog steeds uitzonderingen. Deze tassen zijn overigens wel hele leuke souvenirs van een Spiel-bezoek. Ik gebruik de tas die ik twee jaar geleden van Taiwan Boardgame Design heb gekregen nog steeds iedere keer als ik meerdere spellen mee moet nemen. En ten slotte het is natuurlijk ook beter voor het milieu als je zelf een tas meeneemt.

Het is verder slim om in Nederland al wat geld te pinnen. Je kan op steeds meer plaatsen met pin betalen op Spiel, maar er zijn nog verrassend veel stands waar je contant af moet rekenen. Er zijn pinautomaten aan de buitenkant van het gebouw, maar daar staat vaak een flinke rij. Contant betalen kan ook een goede manier zijn om te voorkomen dat je meer uitgeeft dan je wilt. Als je geld op is, is dat dan het moment om te stoppen met het kopen van spellen.

Als je met de auto gaat, is het verstandig om van te voren te controleren of je een groene milieusticker nodig hebt. Het schijnt dat er een manier is om bij de beurs te komen zonder die sticker nodig te hebben, maar vraag me niet hoe. Ik zou er voor de zekerheid eentje regelen. Dat kan in ieder geval via de website van de ANWB, maar je kan ook in Duitsland naar een autodealer gaan en daar ter plekke een sticker kopen.

Als je met de auto komt dan zijn er verschillende parkeerplaatsen direct naast het beursgebouw, maar die lopen snel vol. Als je naast de beurs wilt parkeren, moet je zeker een uur voor opening aanwezig zijn (liefst nog eerder). Er is ook een grote parkeerplaats (P10) op enige afstand van de beurs. Vanaf deze parkeerplaats wordt je met bussen naar het beursgebouw gebracht. Er is een metrohalte voor de ingang van de beurs, dus je kan ook met het OV gaan (ik heb daar zelf geen ervaring mee en kan daar verder dus niets over vertellen behalve dat de halte voor de deur ligt).

De klimaatbeheersing is inmiddels best goed op Spiel, maar desondanks kan het soms toch nog flink warm worden op de beurs. Het is daarom handig om je in laagjes te kleden zodat je wat uit kan trekken als het warm wordt en je je weer lekker warm kan aankleden als je weer weg gaat. Ik hoop natuurlijk op prachtig herfstweer in het weekend van Spiel, maar voor hetzelfde geld krijgen we de eerste herfststorm over ons heen. Je loopt ook heel wat af op een Spiel dag (de beurs is echt enorm), dus trek vooral comfortabele schoenen aan. En nog een tip: neem deodorant mee en gebruik hem regelmatig. Het klinkt als een open deur, maar helaas vertelt mijn neus dat er op Spiel nog flink wat mensen rondlopen die deze tip hebben gemist. Zeker op de latere dagen van de beurs ruik je een paar keer per dag dat iemand al dagen in hetzelfde t-shirt loopt en het warm heeft gehad.

De bezoekersaantallen nemen nog ieder jaar toe en daardoor is het soms lastig om een plekje te vinden om een spel te doen. Vroeger liep ik rond tot ik ergens een plekje vrij zag komen, maar vaak speelde ik daardoor maar weinig spellen waar ik echt in geïnteresseerd was. Tegenwoordig kijk ik of mensen al bijna klaar zijn met een spel (je kan dit ook gewoon aan mensen of demo-ers vragen) en wacht ik zo nodig een kwartiertje. Je moet dan wel even wachten, maar daardoor lukt het vaak wel om de spellen te doen die ik graag wil proberen.

En de laatste tip is om zelf eten en drinken mee te nemen naar de beurs. Je kan alles kopen op de beurs, maar dat is natuurlijk duurder. En het kost natuurlijk minder tijd als je zelfvoorzienend bent. Je kan dan tijdens een spelletje wat te eten of drinken pakken. Het is dan wel zo netjes om dingen mee te nemen waar je schone handen van houdt. Drinken met prik is bijvoorbeeld risicovol. Je maakt geen vrienden als je een blikje opentrekt en het lekker begint te spuiten. Het eten op de beurs is overigens prima. De afgelopen jaren heb ik regelmatig aan het eind van de dag in de Galeria een smakelijke wrap, turkse pizza of hamburger gehaald zodat we ’s avonds geen pizza’s meer hoefden te laten bezorgen in het natuurvriendenhuis (we waren vaak te moe om er dan nog uit te gaan).

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *