Berenpark: De Grizzly’s zijn los!

Geplaatst door

2-4 spelers, vanaf 8 jaar
30-45 minuten
Auteur: Phil Walker-Harding
Uitgever: 999 Games (2019)
Uitbreiding

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

In 2017 kwam het leuke familiespelletje Berenpark op de markt. In dit spel moet je met tetris-vormige tegels een mooie dierentuin bij elkaar puzzelen. Dierentuinen blijven in het echt aantrekkelijk door continue te veranderen. Als je als dierentuin je bezoekersaantallen een zetje wilt geven, dan kan je maar beter snel nieuwe verblijven bouwen, baby-dieren geboren laten worden of nieuwe diersoorten binnen halen. Natuurlijk doet Berenpark met deze trend mee door grizzly’s en een monorail aan het park toe te voegen. Alleen de baby-beren ontbreken nog, maar wie weet komt dat ooit in een tweede uitbreiding.

De doos van Berenpak zitten twee modules en wat extra spelmateriaal voor het basisspel. In de doos zitten namelijk extra toiletgebouwen (dit keer vermomd als schattige blauwe en roze beren), wat extra dierenverbijven en extra opdrachtkaarten. Dit materiaal verandert niets aan het spel.

De eerste module die in het spel zit zijn de Grizzly’s. Grizzly-beren zijn hele grote beren en die hebben dus ook extra grote verblijven nodig in extra grote dierentuinen. Als je met deze uitbreiding speelt dan leg je de 12 Grizzly tegels naast het spelbord en krijgt elke spelers een extra parkgebied om vol te bouwen (5 tegels in plaats van de gebruikelijke 4). Deze grizzly-tegels zijn groter dan de normale dierenverblijven en leveren ook extra punten op, maar zijn dan ook lastiger te plaatsen. Aan het begin of eind van je beurt mag je een groene tegel en een dierenverblijf omruilen voor een grizzly-tegel die je dan vervolgens op de normale manier in je beurt mag plaatsen.

De tweede module is de monorail. Spelers mogen in deze uitbreiding op groene gebieden monorail-torens bouwen. Iedere keer dat je op de juiste afstand (twee vakjes) een nieuwe toren bouwt, mag je een nieuwe monorail in gebruik nemen. Je moet daarbij wel opletten dat de monorail verplicht moet zigzaggen en dat je geen tweede monorail mag beginnen. Je moet dus goed plannen om een mooie lange monorail in je park aan te leggen. Elke monorail die je bouwt is punten waard, maar hoe eerder in het spel je ze bouwt, hoe meer ze waard zijn.

…en de waardering

Berenpark is een echt een familiespel: een leuk spel met aansprekend thema dat niet te moeilijk is. Het nadeel hiervan is dat het spel telkens een beetje hetzelfde verloopt en op den duur een beetje saai wordt. Door de grizzly’s en de monorail toe te voegen, ben je meteen uit je Berenpark-comfortzone. De ruimtelijke puzzel die je in Berenpark aan het maken bent, wordt er namelijk een stukje uitdagender door. Als je Berenpark niet leuk vond, dan zal deze uitbreiding dat niet veranderen. Maar als je Berenpark met plezier speelt, maar er een beetje op uitgekeken bent door het gebrek aan variatie, dan zal deze uitbreiding je vast bevallen doordat het het spel net wat extra pit geeft.

 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *