Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen

Geplaatst door

2-5 spelers
45-75 minuten
Auteur: Wolfgang Warsch
Uitgever: 999 Games (2019)
Uitbreiding

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Een van de onverwachte spellenhits van het afgelopen jaar was voor mij Kwakzalvers van Kakelenburg. Een lekker chaotisch spel met veel variatie, waar je toch wel degelijk een strategie kon bepalen. In korte tijd kwam het tien keer op tafel, wat voor een spel van een klein uurtje toch ook weer niet heel vaak gebeurt. Hoewel ik nog lang niet alle mogelijke combinaties aan ingrediënten eens had gespeeld was een uitbreiding direct welkom, want meer variatie is in zo’n spel altijd goed. Een spel als Kwakzalvers leent zich, net als het verwante Dominion, uitstekend voor uitbreidingen. Het duurde dan ook niet lang voor de eerste een feit was: de Kruidenheksen.

Zoals verwacht biedt Kruidenheksen in de eerste plaats meer van hetzelfde: van alle ingrediënten zijn er smaakjes bijgekomen en er is zelfs een nieuw ingrediënt met een variabele waarde. Pompoenen smaken nog steeds hetzelfde, maar er is wel een reuzenpompoen van waarde 6 bijgekomen. Daardoor zal je ketel tegen het einde regelmatig gaan overlopen, waar de uitbreiding een mooie oplossing voor biedt.

Minder voorspelbaar is de toevoeging van de kruidenheksen: er zijn er drie, met vier mogelijkheden voor elk. Elke kruidenheks mag je een keer tijdens het spel inzetten, op een moment naar keuze. Daarmee kun je bonuspunten scoren, voordelig ingrediënten kopen, de mix in je ketel verbeteren en andere leuke dingen.

…en de waardering

Kruidenheksen maakt van Kwakzalvers een feest om te (blijven) spelen. Zeker de heksen zelf bieden een mooie extra tactische laag: als je ze vroeg inzet is hun bonus kleiner maar, heb je er langer iets aan en vice versa. Het juiste moment om ze te gebruiken ligt dus niet vast. Ook de nieuwe ingrediënten geven weer stof tot nadenken. De ideale mix is elk potje weer anders en spelers kunnen met verschillende samenstellingen even goed (of slecht) scoren. En als mooie bonus levert Kruidenheksen ook materiaal voor een vijfde speler.

Mensen die Kwakzalvers maar zo-zo vinden zullen door deze uitbreiding niet overtuigd worden, maar voor fans is het een onvermijdelijke aanschaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *