Spiel 2019: de roll & writes op mijn radar

Geplaatst door

De spellenwereld is duidelijk nog niet op het roll & write genre uitgekeken. Ik speel dit genre zelf ook graag omdat het vaak spellen zijn die door de dobbelstenen veel variatie bieden met niet te ingewikkelde regels en een beperkte speelduur. Perfect dus voor ’s avonds op een werkdag als je te moe bent voor echte breinbrekers. Tijdens onze vakantie had ik van mijn favoriete roll & write spellen wat velletjes gelamineerd. In een doos had ik alle dobbelstenen zitten die ik voor de verschillende spellen nodig had en uitwisbare stiften. En in een zakje zat de stapel gelamineerde briefjes. En op die manier had ik heel weinig ruimte nodig om heel veel spellen mee te nemen.

Ook dit jaar komen er tot mijn genoegen weer flink wat nieuwe roll & writes uit. Het gaat zowel om nieuwe spellen als om uitbreidingen of varianten van bestaande spellen. Het zijn er te veel om op te noemen, maar de volgende spellen staan op mijn radar om te checken op Spiel. Er zullen er vast een aantal mee terug naar huis gaan.

Cartographers is geen roll & write spel maar een flip & write spel (denk aan Welcome to…). In dit spel geven de opengeflipte kaarten aan wat voor soort landschappen en in welke vorm (denk tetris-stukken) je op een briefje moet tekenen. Op deze manier creëer je een landschap. Hoe je eindresultaat wordt gescoord, wordt bepaald door opdrachtkaarten. Doordat je ieder spel andere opdrachtkaarten kan gebruiken, lijkt dit spel lekker veel variatie te bieden. Interessant!
In Cat Café ga je aan de slag met de aankleding van een krabpaal voor katten op basis van de speeltjes die de dobbelstenen je schenken. Ieder kattenbaasje weet dat katten ondankbare wezens zijn die bij voorkeur het speelgoed dat je voor ze koopt volstrekt negeren om te gaan spelen met een propje papier dat per ongeluk op de grond is gevallen. Het lijkt me dus heerlijk om wel eens beloond te worden voor mijn inspanningen om een kat van leuke speeltjes te voorzien. Het spel is gebaseerd op een Koreaans spel (Cat Tower). Wat je van ver haalt, is lekker, dus mijn interesse is gewekt.
Voor zowel Clever als Dobbel zo Clever verschijnen twee nieuwe scoreblokken (Ganz schön Clever Challenge I) waarmee je deze beide dobbel-toppers op een andere manier kan spelen. De regels blijven hetzelfde, maar de velletjes zijn net een beetje aangepast waardoor bijvoorbeeld de bonussen op andere plekken staan of de voorwaarden voor welk getal je mag invullen zijn veranderd. Clever en Dobbel zo Clever spelen wij regelmatig, dus deze blokken neem ik vast mee naar huis (voor die paar euro kan je best een gokje wagen).

Copenhagen roll & write is (what’s in a name) de roll & write spin-off van Copenhagen het bordspel. Ook dit keer moet je mooie Deense gebouwen gaan maken met tetris-stukken. De tetris-stukken staan op een velletje. De actieve speler gooit vijf dobbelstenen met gekleurde stippen. De actieve speler kiest vervolgens een kleur en mag van het velletje een tetris-stuk van die kleur met evenveel vakken kiezen als hij dobbelstenen in die kleur heeft gegooid en op zijn vel tekenen. De andere spelers mogen een overgebleven dobbelsteen kiezen en krijgen daarmee speciale acties. Ook dit keer scoor je punten als je rijen of kolommen vol hebt gemaakt en is het spel afgelopen als iemand 12 punten of meer heeft.

Kingdomino Duel is de roll & write spin-off van Kingdomino, de winnaar van de Spiel des Jahres in 2017. Kingdomino heb ik één keer gespeeld en kon me toen niet zo bekoren. Maar Kingdomino Duel klinkt wel heel leuk. In dit spel gooi je met vier dobbelstenen. De startspeler kiest er één van uit, de andere speler kiest er twee en de laatste dobbelsteen gaat weer naar de startspeler. Met je twee dobbelstenen maak je vervolgens een domino-steen die je op je blaadje moet tekenen. Op de dobbelstenen staan verschillende soorten landschappen die op verschillende manieren gewaardeerd worden. Klinkt als een leuk puzzelspelletje!

Noch mal so gut! is een vervolg op Noch mal (Keer op Keer in het Nederlands). Keer op Keer hebben Niek en ik echt grijs gespeeld. Er is nog niet zo veel bekend over Noch mal so gut!. Er zijn wat nieuwe regels en mogelijkheden aan het spel toegevoegd, waaronder een extra dobbelsteen met speciale symbolen. Gelet op de populariteit van Keer op Keer bij mij thuis, is het zekerheidje dat dit spel mee naar huis gaat.

On Tour is een roll & write spel waarin je de route van een band die op tournee gaat in Amerika gaat plannen. Iedere ronde worden twee tienzijdige dobbelstenen gegooid en met deze worp vorm je een nummer (dus 4 en 2 kunnen zowel 24 als 42 vormen). Dit nummer schrijf je ergens op een staat (waarbij je de keus hebt uit drie staten die willekeurig worden gekozen door middel van kaarten). Aan het eind van het spel moet je een route tekenen waarbij de getallen netjes oplopen en scoor je punten voor het aantal staten dat je bezoekt. Dit klinkt ook weer als een lekker puzzelspelletje en het spel ziet er ook nog heel leuk uit.

Voor Welcome to… verschijnt zowel een nieuwe uitbreiding met twee nieuwe scoreblokken als een geheel nieuwe variant. In de uitbreiding zitten twee scoreblokken. Op het ene scoreblok moet je iets met ijsjes doen en op het andere met zombies. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de vorige uitbreiding (met paaseieren en doomsday) nog niet gespeeld heb, dus ik weet niet zeker of ik al nog een uitbreiding nodig heb, maar ik wil hem toch even noemen. De nieuwe variant heet Welcome to… New Las Vegas. In deze variant heb je twee briefjes: op de ene teken je de plattegrond van Las Vegas en op de andere houd je bepaalde zaken die je gescoord hebt bij. Ik zie het nog niet helemaal voor me, maar Welcome to… vind ik een leuk spel en Las Vegas is een thema waar ik mijn Elvis-minnende man goed mee naar de tafel kan lokken. Dit spel is dus zeker een tweede blik waard.

Welcome to Dinoworld heeft niets met de Welcome to…- spellen te maken (vandaar dat er geen drie stipjes staan na welcome to), behalve dat het ook een roll & write spel is. In dit spel gooi je met dobbelstenen waar op staat welke elementen je aan je dinosaurus dierenpark kan toevoegen. Je moet daarbij goed plannen waar wat komt zodat de verblijven van voldoende stroom voorzien zijn om de beveiliging te waarborgen. Ook dit klinkt weer als een leuk puzzelspelletje en het heeft nog een leuk thema als bonus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *