Spiel 2019: de spellen van kleine en exotische uitgevers

Geplaatst door

Spiel is al lang geen Duits spellenfeestje meer. Van heinde en verre komen uitgevers naar Essen om hun spellen aan de man te brengen. Spiel is dan ook het moment voor uitgevers om op zoek te gaan naar leuke spellen van buitenlandse uitgevers die ze vervolgens zelf gaan uitgeven. Maar als consument hoef je dus niet te wachten met welke spellen de uitgevers uit jouw taalgebied thuis komen, maar kan je eens lekker zelf gaan neuzen in het aanbod van kleine uitgevers en uitgevers uit verre landen. Ik raad bezoekers dan ook van harte aan om flink wat tijd rond te neuzen in de hallen met kleinere uitgevers uit alle hoeken van de wereld. Hier vind je spellen die je niet tegenkomt in spellenwinkels en bovendien is het in deze zaal vaak wat rustiger dan in de hallen met de grote uitgevers. Natuurlijk zit er kaf tussen het koren, maar ik heb in deze hallen toch regelmatig erg leuke spellen gevonden.
|
Emperor S4 is zo’n exotische (Taiwanese)  uitgever die regelmatig erg leuke spellen meebrengt en waar ik dus altijd even bij ga kijken. Ze nemen dit jaar bijvoorbeeld Jiguan mee. Er is nog niet zo veel over dit spel bekend, behalve hoe de doos er uit ziet (lekker oriëntaals) en het thema (mechanische beesten maken). Het is dus nog even afwachten of het wat is, maar het is de moeite waard om er even naar te gaan kijken.

Emperor S4 neemt ook een opvolger van Walking in Burano mee. Dit leuke kaartspelletje heb ik vorig jaar mee naar huis genomen en is inmiddels opgepikt door onder andere AEG (toch niet de minste uitgever). Na een wandeling in Burano, kunnen we dit jaar gaan wandelen in de Provence. In dit spel wandel je niet door de stad, maar over het platteland. Ik zie op BGG een plaatje staan waarop het landschap bestaat uit kaarten die gedeeltelijk over elkaar heen liggen en waar een popje op staat. Walking in the Provence is in ieder geval echt een ander spel dan  Walkin in Burano en geen simpele retheme. De vorige wandeling beviel me goed, dus deze wil ik ook best proberen.

Cactus is een behendigheidsspelletje dat er waanzinnig mooi uit ziet. Je moet in dit spel houten vormen op je kleine houten cactus proberen te stapelen. Het doel is zo veel mogelijk bloemen op je cactus te krijgen. Ik houd eigenlijk niet zo van dit soort behendigheidsspellen, maar dit spel ziet er zo mooi uit dat ik spel graag eens zou willen spelen.

Ik vind de doos van On the Underground ontzettend mooi. In dit spel leg je een metrostelsel aan in Londen of Berlijn en vervoer je passagiers over je netwerk. Ik heb goede herinneringen aan city-trips naar Londen (mijn huwelijksreis) en Berlijn en dus is het alleen al leuk om de namen van de metrostations te zien en herinneringen op te halen. Ik hoop dat het spel verder een beetje een Ticket to Ride gevoel heeft, maar dat is nog afwachten.

Vorig jaar heb ik voor het eerst spellen gedaan bij de Portugese uitgever Mebo en dat beviel goed. Dit jaar hebben ze twee nieuwe spellen waar ik benieuwd naar ben. De eerste daarvan is Carrossel, een spel waarin je moet proberen zo veel mogelijk kaartjes voor een ouderwetse draaimolen te verkopen. Het spel ziet er fantastisch uit, al is het volgens de omschrijving een abstract familiespel. Ik zou dit spel graag willen proberen op Spiel.

Het tweede spel van Mebo dat mijn interesse heeft gewekt, is Porto. In dit spel ga je gekleurde huisjes bouwen die me erg aan de huizen uit het spel Copenhagen doen denken. In dit spel mag je in een beurt óf kaarten trekken of kaarten spelen om daarmee te bouwen. De gebouwen zijn alleen van niemand, dus je moet bij het bouwen opletten dat je niet begint aan een bouwwerk dat een andere speler af kan bouwen en er daardoor met de punten vandoor kan gaan. Volgens de omschrijving op BGG leidt elke gemiste kans echter weer tot nieuwe kansen. Dit klinkt als een leuk puzzelspelletje dat er ook nog heel mooi uit ziet. Ik ga er zeker een blik op werpen op Spiel.

De doos van Dust in the Wings trok mijn aandacht met zijn schattige vlindertje er op. In dit spel moet je vlinders zo over het speelbord verplaatsen dat je bepaalde opdrachtkaarten kan vervullen. Het verplaatsen doe je op basis van het Mancala-mechanisme: je pakt alle vlinders die op een veld liggen en legt ze vervolgens één voor één neer op aan elkaar grenzende velden. Ik vind het Mancala-mechanisme een leuk spelmechanisme, dus dit spel zou wat zou kunnen zijn.

Paranormal Detectives is een nieuwe paranormale partygame. Een van de spelers speelt de geest en de andere spelers moeten proberen te achterhalen hoe de geest gestorven is door verschillende paranormale onderzoeksmethoden in te zetten, zoals door iets in de handpalm van een speler te tekenen of door een figuur met een touwtje te vormen. Ik vraag me alleen af hoe herspeelbaar dit spel is omdat op kaarten staat hoe de geest gestorven is. Het is natuurlijk niet leuk als je al heel snel alle mogelijkheden gezien hebt.

Inuit trok mijn aandacht door het thema. Tijdens de vakantie zijn we dit jaar naar Groenland geweest en daar wonen ook Inuit. Dit spel doet me daardoor aan onze vakantie denken. Inuit is een kaartspel waarin je kaarten moet met personages met verschillende beroepen kiest die in je stadje worden gelegd. Hoe meer kaarten van een bepaald beroep je al hebt, hoe krachtiger de bijbehorende actie is. Ik heb echt genoten van de vakantie en de looks van dit spel brengen daardoor goede herinneringen terug. Dat is genoeg om dit spel op mijn radar te krijgen.

Twee jaar geleden stond Harvest Island ook al op mijn interesse lijstje. Dit spel was toen te krijgen bij de Taiwanese uitgevers stand (verschillende Taiwanese uitgevers delen een stand). Dit spel was toen al uitverkocht tegen de tijd dat ik bij de stand kwam. Jumbo heeft echter de licentie van dit spel gekocht en brengt het spel nu uit. Nou is Jumbo natuurlijk geen exotische uitgever, maar omdat dit spel dat wel was, zet ik hem toch in dit rijtje. In Harvest ben je een boer op het vruchtbare eiland Formosa. Je houdt de weerberichten goed in de gaten zodat je de lekkerste vruchten kan kweken.

Het laatste spel dat ik in dit rijtje wil noemen is Laser. En dan eigenlijk alleen maar omdat ik de doos zo ontzettend mooi vind. Ik krijg meteen zin om met kittens te spelen. Laser is een puzzelspelletje waar je moet bedenken hoe je een bepaalde kleurencombinatie kan creëren door speelstukken op het bord zo efficiënt mogelijk te verplaatsen. De omschrijving doet me een beetje aan Rasende Roboter denken.  Ik  houd niet zo van dit soort puzzelspelletjes, maar ik hoop dat ik op Spiel de kans krijg om dit spel te proberen in de hoop dat ik (tegen mijn verwachting in) toch een leuk spel vind omdat ik deze doos best in mijn spellenkast zou
willen zetten.

2 reacties

  1. Dank je wel! Spiel is een uitgelezen kans om op zoek te gaan naar onbekend spellentalent. De mainstream spellen (waar vaak parels tussen zitten) kan je daarna altijd nog vinden in spellenwinkels en op andere beurzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *