Spiel 2019: de spellen van de grote, bekende uitgevers

Geplaatst door
Net als in elke markt, zijn er in de spellenwereld ook een aantal gevestigde spelers actief die doorgaans de meeste aandacht krijgen. Denk aan uitgevers als Kosmos, Hans im Glück, Days of Wonder, Queen en AEG. Deze uitgevers hebben op Spiel vaak grote stands, hun spellen verkopen zelden uit (al komt het wel voor) en zijn ook na de beurs makkelijk te vinden. Deze uitgevers zijn zo groot geworden doordat ze er in slagen om uit het enorme aanbod van concept spellen dat ze aangeboden krijgen, de parels er uit te vissen en goed door te ontwikkelen zodat er een kwalitatief goed spel in de schappen komt te liggen. Het is dus zeker de moeite om ook even je licht op te steken bij deze uitgevers, maar als je door tijdgebrek daar niet aan toe komt, dan is het minder erg want de spellen zijn na Spiel gewoon bij de spellenwinkels in Nederland te krijgen. En de topspellen worden vaak snel opgepikt door Nederlandse uitgevers, dus als je even wacht dan kan je misschien zelfs een Nederlandse editie kopen. Dat is vooral als er veel tekst op het spelmateriaal staat een voordeel.

Next move games komt met het derde spel in de Azul-serie, namelijk Azul:Summer Pavilion. Dit keer moet je een zomer-paviljoen bouwen uit ruitvormige stukken. Je verzamelt deze op de bekende Azul-manier, maar je legt ze niet meteen op je speelbord neer. In plaats daarvan leg je ze in een persoonlijke voorraad. Nadat alle tegels in een ronde zijn geclaimd mogen de spelers om de beurt een tegel op hun spelersbordje leggen. Op het spelersbordje staan figuren in sterren in verschillende kleuren en in elk vakje staat een getal (1-6). Als je op blauw 4 een speelstuk wil leggen, dan heb je daarvoor 4 blauwe speelstukken in je persoonlijke voorraad nodig. Je scoort punten voor ieder stuk dat je plaatst, waarbij je een bonus krijgt als je het stuk naast eerder geplaatste stukken legt. Ik vond het tweede spel uit de Azul serie (Azul, the stained glass of Sintra) best aardig maar niet leuk genoeg om naast Azul in mijn kast te hebben staan. Ik ben heel benieuwd hoe deze derde variant speelt en of het de moeite van een aanschaf waard is.

The Castles of Burgundy is één van mijn favoriete spellen. Het is een super leuk spel, maar het ziet er alleen niet zo mooi uit. Er zijn in de loop van de jaren heel veel uitbreidingen van dit spel verschenen, waar ik er één van heb. Op Spiel verschijnt nu de nieuwe editie van deze klassieker. Het spel heeft een make-over gehad en alle uitbreidingen zitten ook in de doos. Op dit moment is alleen bekend hoe de doos er uit komt te zien, maar nog niet hoe het spelmateriaal er uit ziet. De doos vind ik eerlijk gezegd nog steeds lelijk, maar op zich zou ik het wel leuk vinden om de extra uitbreidingen te hebben. Maar tegelijkertijd vind ik het spel zonder al die uitbreidingen ook al heel erg leuk. Ik twijfel dus nog een beetje. Ik denk dat ik het niet ga doen, tenzij het spel echt heel mooi is geworden. Voor hetzelfde geld kan ik per slot van rekening ook een ander nieuw spel kopen.

Days of Wonder is heel kieskeurig als het om het uitbrengen van nieuwe spellen gaat. Ze kiezen er voor om ieder jaar maar een heel beperkt aantal titels uit te brengen (waarvan een groot deel uitbreidingen op bestaande succesvolle series als Ticket to Ride en Mémoir ’44). Ze stoppen dus al hun ontwikkel-energie in die paar spellen. En dat levert altijd spellen op die er geweldig uitzien, met goede spelregels. Dit jaar brengen ze een spel uit met een thema dat me erg aanspreekt, namelijk een spel over het duiken naar schatten, Deep Blue genaamd. Het is een familiespel waarin push your luck en enginebuilding de belangrijkste spelmechanismen zijn. Dat zou een leuk spel kunnen opleveren. Ik hoop dat ik het spel op Spiel kan proberen.

Look Out komt met een tweepersoons spin-off van Snowdonia (dat ik nooit gespeeld heb), genaamd Foothills. In dit spel ga je spoorwegen aanleggen in Engeland. Iedere speler heeft een aantal actiekaarten voor zich liggen. In je beurt voer je één van de acties uit en draai je de kaart om. Op de achterkant van de kaart staat een andere (minder sterke) actie die je eerst weer moet doen voor je de sterke actie weer kan kiezen. Met deze acties bouw je langzaam je spoorwegen. Ik ben altijd op zoek naar leuke tweepersoonsspellen en Look Out heeft in het verleden veel goede spellen opgeleverd (en een paar missers). Ik houd dit spel dus in de gaten!

Iello neemt dit jaar Isthar: Gardens of Babylon mee naar Spiel. In dit spel moet je de woestijn gaan omtoveren in een prachtige tuin door bloemen en bomen te planten. Dit doe je door tegels (die je kiest uit een voorraad) neer te leggen op een bord. Ik vind het altijd leuk om langzaam iets te zien ontstaan, dus Isthar zou wel eens helemaal in mijn straatje kunnen passen. Het lijkt een licht familiespel te zijn, dus het zou te licht kunnen zijn. Try before I buy dus.

Ik heb al Tiny Towns in mijn kast staan (erg leuk spel) en op  Spiel komt nu ook nog Little Town uit. Ik vind de titels verwarrend veel op elkaar lijken, maar de spellen lijken wel echt van elkaar te verschillen. Little Town is een workerplacer waar je met je mannetjes grondstoffen verzameld die je gebruikt om gebouwen te maken waarmee je weer speciale eigenschappen krijgt. Ik houd wel van dit soort spellen en wil dit spel dus graag beter bekijken. Voor een Little Town is per slot van rekening altijd wel een plek in mijn spellenkast te vinden.

Kosmos brengt het reisspelletje Palm Island uit. De palm in de titel verwijst niet alleen naar de tropische boom die op bounty eilanden groeit, maar ook naar de palm van je hand.  Dit spel is namelijk zo handzaam dat je er zelfs geen tafel voor nodig hebt omdat je de kaarten tijdens het spelen in je hand houdt. Je hebt een stapel kaarten in je hand en van de bovenste twee zie je welke actie je er mee kan uitvoeren. De kaarten kunnen op vier manieren gebruikt worden (afhankelijk van welk deel van de kaart je ziet).  Voor een leuk, handzaam reisspelletje heb ik altijd een plekje beschikbaar. Handzaam is het spel dus zeker, nu nog uitzoeken of het ook leuk is.

Voor Sagrada komt dit jaar een kleine uitbreiding uit, Sagrada, the great facades, Passion genaamd. Dit is de eerste van een serie van drie uitbreidingen die voor het kleurrijke puzzelspel uitkomt. In elke uitbreiding zitten een aantal modules die je aan Sagrada kan toevoegen. In deze uitbreiding vind je witte dobbelstenen die je kan gebruiken om de kleurregels te omzeilen, nieuwe doelkaarten en kaarten waarmee spelers speciale eigenschappen krijgen. Ik speel Sagrada met plezier. Als deze uitbreiding een beetje gunstig geprijsd is, dan mag hij natuurlijk mee naar huis.

In 2012 sloeg Machi Koro in als een bom. Het was een van de eerste spellen uit Japan die aansloegen en al snel over de hele wereld werd uitgegeven. Dit jaar is er een Legacy spel van Machi Koro verschenen. De doos bevat tien scenario’s waarin je nieuwe dingen unlocked, ontdekt en het spel blijvend verandert. Wat er precies gebeurt is natuurlijk geheim. Ik ben heel benieuwd naar dit spel. Ik weet alleen dat 999 met een Nederlandse editie komt, dus ik ga daar op wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *