Hornochsen

Geplaatst door

2-6 spelers
30 minuten
Auteur: Wolfgang Kramer
Uitgever: Amigo (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Regelmatig worden succesvolle spellen na een tijdje vergezeld van uitbreidingen of afgeleide, zelfstandige spellen. Niet toevallig zijn dit vooral bordspellen die de prestigieuze Spiel des Jahres hebben gewonnen, zoals Kolonisten van Catan, El Grande, Mississippi Queen en recent nog Carcassonne. Met kaartspellen gebeurt dit minder vaak, al zijn er twee belangrijke uitzonderingen: de zeer populaire kaartspellen Bohnanza en 6nimmt!. De laatste won in 1994 zelfs de Deutscher Spiele Preis, en werd vier jaar later opgevolgd door Hornochsen, een zelfstandige variant.

Hornochsen had heel goed 5nimmt! kunnen heten, maar dat ging waarschijnlijk te ver. Net als in 6nimmt! speel je kaarten met koeienkoppen (Hornochsen) uit aan rijen met meer kaarten. Wie de vijfde kaart aanlegt moet een rij incasseren en kan zo strafpunten scoren.

Afhankelijk van het aantal spelers wordt er een aantal kaarten (genummerd van 1 tot 98) in een kring op tafel gelegd, die het begin van de rijen vormen. Iedereen krijgt ook nog een aantal kaarten in de hand. Deze verdeling is altijd zo, dat als alle kaarten uitgespeeld zijn, iedere rij precies vijf kaarten telt. De meeste kaarten leveren een of twee pluspunten, de rest twee tot zeven strafpunten. Daarnaast krijgt iedere speler nog twee bijzondere kaarten: eentje is 5 bonuspunten waard, de andere verdubbelt je score. Niet uitgespeelde speciale kaarten kosten je aan het einde tien strafpunten.

Is een speler aan de beurt, dan kan hij een, twee of drie kaarten uitspelen. Voor de normale kaarten gelden dezelfde regels als bij 6nimmt!: een kaart moet op een kaart met lager getal gelegd worden, en wel op degene waarvan het getal het dichtste bijzit. Speciale kaarten kunnen ook aangelegd worden, maar deze tellen niet mee voor het aantal kaarten in de rij. Legt een speler de vijfde normale kaart aan, dan moet hij deze rij nemen, inclusief eventuele speciale kaarten.

Het spel eindigt als de laatste rij is genomen. Iedereen telt zijn punten bij elkaar op, en de speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Hornochsen is duidelijk een wat tactischer variant van 6nimmt! Je moet goed nadenken wanneer en hoeveel kaarten je uitspeelt. Voor liefhebbers van tactische kaartspellen (zoals ik) is dit een voordeel, maar er kleven ook nadelen aan. Het tempo van het spel, een van de sterke punten van 6nimmt!, verdwijnt voor een groot gedeelte, waardoor je soms lang op je beurt moet wachten. Hornochsen speel ik altijd met veel plezier, maar de vaart en de onvoorspelbare chaos maken dat ik toch de voorkeur geef aan 6nimmt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *