Spel aan de Maas: 11 juni 2002

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Hieke, Niek en Peter Hein

Gespeelde spellen:

Zirkus Flohcati
Union Pacific

De kinderen van Dirk Jan liepen de avondvierdaagse, dus waande hij de kust veilig om bij hem thuis de spellenavond te organiseren. Er werden twee spellen gespeeld, waaraan alle aanwezigen deelnamen.

Zirkus Flohcati

Dit is een eenvoudig kaartspelletje van Reiner Knizia, waarbij op de kaarten met verschillende kleuren en getallen deze keer vlooien in allerlei circusacts staan afgebeeld. De spelers draaien kaarten om van de stapel, en kiezen er telkens eentje uit om te houden. De bedoeling is om triootjes van dezelfde getallen uit te spelen, of te sparen voor de grote circusact: een kaart van ieder van de tien verschillende kleuren. Als een speler hierin slaagt, krijgt hij een heleboel punten en is het spel afgelopen. Dirk Jans ervaring leerde dat de grote circusact meestal ook de overwinning bracht. Desalniettemin begon hij snel met het uitspelen van triootjes, in de hoop voldoende bonuspunten binnen te slepen. Met de verschillende pestkaarten maakten hij, Dagmar en Peter Hein elkaar het leven zuur. Hieke had inmiddels ook een trio uitgespeeld, terwijl Dagmar, Niek en Peter Hein kaarten hamsterden voor de grote circusact. Niek had hierbij het meeste geluk, want hij trok weinig kaarten van dezelfde kleur. Ineens speelde hij dan ook de grote klapper uit, en beëindigde daarmee het spel. Hij bleek inderdaad de winnaar, op korte afstand gevolgd door de rest.

Uitslag: Niek 39, Dagmar 36, Hieke 35, Dirk Jan 34, Peter Hein 26
Waardering: Dirk Jan 3½, Hieke 3, Dagmar en Niek 2½, Peter Hein 2

Union Pacific

Na het luchtige beginspelletje was het nu tijd voor een wat langer bordspel. Peter Hein had Union Pacific meegenomen, dat hij al een tijd in de kast had liggen maar nog niet gespeeld.
De uitleg was snel gebeurd, maar de beperking dat je alleen treinen mag plaatsen op het type spoor waarvan je net een spoorkaart hebt uitgespeeld was niet helemaal blijven hangen. Veel invloed had het uiteindelijk niet, want de fout werd snel ontdekt. Terwijl de overige spelers al begonnen te investeren, besloot Dirk Jan eerst flink wat aandelen op te potten. Bij de eerste dividenduitkering moest hij zich dus ook tevreden stellen met een schamele drie miljoen. Maar het oppotten bleek niet onverstandig: hij had zich gespecialiseerd in aandelen van drie maatschappijen (waaronder Union Pacific), en in twee daarvan had hij zich al verzekerd van de absolute meerderheid. Een nadeel hiervan was dat de anderen zich niet meer geroepen voelden om deze maatschappijen uit te breiden, maar aangezien het er maar twee waren, redde Dirk Jan dat prima in zijn eentje. De anderen gingen in de overige maatschappijen de concurrentie aan, en de meerderheidsbelangen wisselden regelmatig van speler. Dagmar bleek met verrassend weinig aandelen een meerderheidsbelang in de grootste maatschappij te kunnen handhaven, terwijl Hieke vooral probeerde in de kleine maatschappijen de meerderheid te verwerven. Peter Hein spaarde van alles en nog wat, maar Niek spande hierin de kroon. In geen enkele maatschappij had hij als enige een meerderheidsbelang, maar met al zijn zeven maatschappijen wist hij geld te verdienen. Na de eerste dividenduitkering kon er lange tijd gebouwd en geïnvesteerd worden. Maar toen ineens kwamen de volgende twee direct na elkaar, en twee beurten later de laatste. Ondanks dat hij maar aandelen van drie maatschappijen had, wist Dirk Jan hierbij net iets meer te incasseren dan de rest. Zijn meerderheidsbelang in Union Pacific was beslissend voor zijn krappe overwinning. De dividenduitkering volgden elkaar te snel voor de andere spelers om hem hier uit te dagen. Het was overigens maar de vraag of dat gelukt was, aangezien Dirk Jan nog vier UP-aandelen achter de hand had. De verschillen in de uitslag waren klein; iedereen vond het wel een aardig spel, dat nog wel eens op tafel zal verschijnen.

Uitslag: Dirk Jan 108, Peter Hein 104, Hieke 103, Niek 98, Dagmar 83
Waardering: Hieke en Peter Hein 3½, Dagmar, Dirk Jan en Niek 3