Iglu Iglu

Geplaatst door

2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Bruno Cathala en Bruno Faidutti
Uitgever: Goldsieber (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Iglu Iglu is, zo als de titel al doet vermoeden, een spelletje dat zich af speelt in de ijzige kou op de pool waar de eskimo’s wonen. Gelukkig is het lente aan het worden en smelten de ijsvlakken stukje bij beetje af (of zou dat door het broeikaseffect komen). De eskimofamilies proberen dan ook zo snel mogelijk genoeg dieren te vangen, voor ze geïsoleerd komen te zitten op de eilandjes die niet wegsmelten.

Aan het begin worden er op het speelbord gesloten ijstegels neergelegd. De spelers beginnen met hun mannetjes aan de rand van het bord. Als je aan de beurt bent moet je eerst een tegel “laten smelten”, of te wel een gesloten tegel pakken. Op de achterkant van de tegel staan symbolen die aangeven wat er moet gebeuren. Er zijn globaal twee soorten tegels. Er zijn tegels (met een rode rand) die je later in het spel als actiefiche in mag zetten, bijvoorbeeld om extra actiepunten te krijgen of om dieren te laten bewegen. Daarnaast zijn er ook tegels waardoor het onmiddellijk iets op het bord gebeurd, zoals het plaatsen van vossen, vissen of ijsberen of het verschuiven van een rijtje ijstegels.

Daarna mag je drie actiepunten besteden. Hiermee kan je je eskimo’s laten bewegen (een punt per stap of drie punten om een watervlakte over te varen) of vissen en vossen vangen (een punt per vis of sterktepunt van de vos) of een iglo bouwen (drie punten). De gevangen dieren leveren punten op. De eskimo’s zijn niet alleen de jagers op de ijsvlakte, ze zijn ook de prooi van de ijsbeer. Zodra er dus een ijsbeer in het spel komt, moet je een beetje oppassen dat je daar niet te dicht bij komt of dat je kuntn schuilen in een van je eigen iglo’s, anders zou je wel eens in zijn maag kunnen eindigen. Alleen als je in de eerste fase van je beurt een speer opendraait kun je de ijsbeer doden.

Zodra er geen tegel meer open gedraaid kan worden (omdat er op alle andere nog niet opengedraaide tegels nog iets staat), is het spel afgelopen. De spelers krijgen dan allereerst punten voor hun jachtbuit. Daarnaast worden er ook nog punten verdeeld voor de bezette eilandjes. Als er meerdere spelers op een eilandje staan, krijg de speler die daar het sterkst is (eskimo = een punt, iglo = twee punten) net zo veel punten als het eiland groot is. De nummer twee krijgt hiervan de helft. Als je echter in je eentje een eiland bezet houdt, krijg je het aantal tegels in het kwadraat aan punten. En wie de meeste punten heeft, heeft natuurlijk gewonnen.

… en de waardering

Iglu Iglu is een leuk, vlot, tactisch en licht chaotisch spelletje met een redelijke geluksfactor. Doordat iedere beurt een ijstegel smelt en een actie oplevert (onmiddellijk of zodra de speler het actiefiche inzet), verandert het bord en de mogelijkheden constant. Het is dan ook de kunst om iedere beurt zo goed mogelijk te besteden. Of te wel: punten scoren als dat kan. De keerzijde hiervan is dat het niet mogelijk is om een lange termijn strategie uit te werken, het is pakken wat je pakken kan en indien mogelijk onmiddellijk, want door de actiefiches kunnen de andere spelers vaak net wat meer dan je verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *