Spel aan de Maas: 14 juni 2005

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Bruggen van Shangrila
Flandern 1302
La Strada
Sicilianos
Ice Cream

Wendy had gehoopt deze avond op het dakterras te kunnen spelen, maar dat was helaas nog niet klaar. Dagmar en Niek hadden Flandern 1302 meegenomen, dat de aandacht trok van Peter Hein en Willemien. De anderen namen een kijkje in Wendy?s kast en kwamen terug met Bruggen van Shangrila.

Bruggen van Shangrila

Spelers: Bas, Dirk Jan en Wendy

In een berggebied liggen allemaal dorpjes die met elkaar verbonden zijn door houten bruggetjes. De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk meesters in de dorpen te hebben. Je hebt leermeesters in zeven gebieden. In ieder dorp is maar plaats voor een meester en eventueel een leerling van iedere soort. Als het druk is in een dorp kan een speler besluiten alle leerlingen naar het volgende dorp te laten trekken. Door het gestamp stort de brug tussen de twee dorpen wel in, dus een terugweg is er niet. Aangekomen bij het volgde dorp wordt gekeken welk van de twee dorpen de meeste inwoners had. Dat is dan het sterkste dorp. Als er meerdere meesters van dezelfde soort zijn zal de meester van het sterkste dorp winnen en de plek die voor zijn soort beschikbaar is inpikken. 
Wendy begon in het midden van het speelbord meteen met invasies van andere dorpen waardoor er een sneeuwbaleffect ontstond. Dirk Jan profiteerde hier van mee. Bas had zich meer verspreid over het bord en was dus minder vertegenwoordigd in dit gebied. Dirk Jan en Wendy hadden bij de startopstelling bij één dorp twee meesters neergelegd, dit bleek achteraf niet te mogen. De leerlingen trokken van het midden naar het oosten, waar Dirk Jan veel zat. Bas zat in het noordwesten en bleef dat gebied beheersen, al kwamen Wendy en Dirk Jan wel dicht bij. Bas liet een aantal malen bruggen instorten uit zelfbescherming om lekker rustig terug getrokken te kunnen leven in zijn noordelijke bergdorpjes. Bij de telling bleek dat gezamenlijk belang helpt bij de winst.

Uitslag: Wendy 24, Dirk Jan 22, Bas 16
Waardering: allen 4

Flandern 1302

Spelers: Dagmar, Niek, Peter Hein en Willemien

Dit is een vrij nieuwe spel van Queen, waarbij het gaat om het verkrijgen van de meerderheid in vier Vlaamse steden (Gent, Brugge, Ieperen en Leuven) plus het neutrale Utrecht en het kerkelijke Luik. De spelers bouwen deze steden op met verschillende gevormde gebouwen. Als een stad af is, komt het tot een puntentelling.
Dagmar en Niek hadden het al eerder gespeeld, en vooral in het geval van Niek was dat te merken. Bij de eerste twee steden had Niek al een eerste en tweede plaats, wat hem een grote voorsprong opleverde. Iedereen zorgde ervoor om vooral in zijn thuisstad goed te scoren. Peter Hein koos er direct voor om in zijn thuishaven Gent enkele kerkelijke gebouwen aan te leggen, wat extra veel punten oplevert. Dankzij twee speciale actiekaarten kon hij zelfs twee keer een dom in Gent plaatsen. Niek speelde sterk in zijn Brugge en in Luik. Leuven en Ieper liet hij even links liggen, maar met nog drie steden te tellen was zijn voorsprong al zo groot dat hij niet meer in te halen leek. Alleen Peter Hein leek nog een kansje te hebben, maar toen hij het voor zichzelf verpestte door zich op Brugge te richten in plaats van Leuven (wat hem veel punten kostte) en Dagmar hem in Ieper ook nog eens naar de derde plek verwees was zijn lot bezegeld. Niek haalde bij de laatste telling in Utrecht ook weer een eerste plaats, en eindigde met grote voorsprong op de rest, die allemaal precies gelijk eindigden.
Voor Niek natuurlijk aanleiding om de bekende winnaarsbonus uit te delen. De anderen hadden het ook wel een aardig spel gevonden.

Uitslag: Niek 47, Dagmar, Peter Hein en Willemien 33
Waardering: Niek 4, Dagmar 3½, Peter Hein en Willemien 3

La Strada

Spelers: Bas, Dirk Jan en Wendy

Het volgende spel werd La Strada. Hierbij moet je routes aanleggen tussen dorpen om zo veel mogelijk dopen en steden aan te doen. En hoe minder spelers ook aanwezig zijn in een dorp, hoe meer punten je er op het eind voor krijgt. Bas en Dirk Jan kozen eerst wat langere routes naar grotere steden. Dirk Jan probeerde zijn gebied een beetje af te schermen van de rest. Wendy ging vooral snel zo veel mogelijk dorpen bezoeken. Ze had dan ook als eerste haar blokjes op waarmee ze het spel beëindigde.

Uitslag: Wendy 35, Bas en Dirk Jan 24
Waardering: Bas en Wendy 3½, Dirk Jan 3

Sicilianos

Spelers: Dagmar, Niek, Peter Hein en Willemien

Peter Hein had Dagmar beloofd de regels van Sicilianos eens door te lezen, omdat deze nou niet bepaald overzichtelijk geschreven zijn. Met enige moeite was hij eruit gekomen, maar het spel bleek erg simpel te zijn. In Sicilianos proberen de spelers hun geld wit te wassen. Hiervoor moeten ze de juiste maffiaclan ondersteunen in de verschillende bendeoorlogen.
Dagmar begon het spel goed door veel zwarte kaarten te trekken (de kleur die je mag trekken wordt bepaald door de dobbelsteen; hoezo geluk?). Daarmee won ze direct twee keer een bendeoorlog, en hield zelfs nog zwarte kaarten over. Peter Hein waarschuwde dat als ze een derde bendeoorlog zou winnen met zwart, ze het laatste zwarte winkeltje zou mogen pakken en het spel direct zou winnen. De anderen deden dus gezamenlijk hun best om dit te voorkomen. Verder was Dagmars positie niet zo best, dus moest ze hopen weer goede kaarten te trekken.
Vooral Niek had in de lange bendeoorlogen flinke verliezen geleden. Een keer verloor hij veel kaarten in een confrontatie met Dagmar, een andere keer met Willemien. Willemien deed het sowieso goed in de bendeoorlogen, en won er erg veel. Een daarvan was als overloper naar de familie van Peter Hein. Daarmee kon ze dan wel geen geld witwassen, maar het leverde haar wel weer een winkel op. Ook Peter Hein won veel bendeoorlogen, soms zelfs met een kaart.
Uiteindelijk leverden de winkels Willemien 250.000 Sicilianos aan bonussen op. Peter  Hein had wel veel geld witgewassen, maar niet genoeg om daaraan te tippen. Dagmar en Niek hadden sowieso maar weinig bendeoorlogen gewonnen en haalden bescheiden scores.
De hoge geluksfactor zorgde ervoor dat niemand echt veel plezier aan het spel had beleefd.

Uitslag: Willemien 385, Peter Hein 265, Dagmar 80, Niek 30
Waardering: Dagmar 2½, Peter Hein en Willemien 2, Niek 1½

Ice Cream

Spelers: Bas, Dirk Jan en Wendy

Het was redelijk zomers weer dus het spel Ice Cream paste goed bij de avond. Iedereen krijgt twee ijsbakken waaruit bolletjes geschept kunnen worden. De bolletjes staan op kaarten die omgedraaid worden. Je mag kiezen of je het nieuwe bolletje op een bestaand ijsje legt (met een maximum van drie per hoorntje) of dat je een nieuw ijsje begint. Als alle bolletjes op zijn kan iedereen ijsjes gaan maken. De ijsjes die je helemaal kunt maken moet je pakken en wel als eerste. Iedere bolletje levert je een punt op. IJsjes waarvan je maximaal een bolletje niet kunt maken mag je ook pakken, maar dan moet je wel dat ene bolletje weg gooien. Je mag dan ook een nieuwe ijsbak pakken, wat alle drie spelers deden omdat je dan de volgende ronde veel meer ijsjes kunt maken! Pas in de laatste ronde werden er echt zo snel mogelijk ijsjes gemaakt. Het verschil tussen de spelers was dan ook klein.

Uitslag: Wendy 32, Bas 30 (1 ijsbak over), Dirk Jan 30 (0)
Waardering: Wendy 3, Bas 2½, Dirk Jan 2