Veel Soeps!

Geplaatst door

2-5 spelers
45 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: University Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Ieder vijf-sterrenrestaurant heeft natuurlijk een soep van de dag! In dit spel kan je met het bereiden van je soep sterren er bij verdienen of juist verliezen.

Op zich is soep maken niet zo moeilijk, je gooit gewoon alle groenterestjes die je hebt met wat water in een pan. In dit spel is het probleem echter dat je met meerdere koks tegelijk in een pan loopt te roeren. En dan kunnen er dingen in je soep komen die de smaak wel degelijk verpesten. Iedere kok heeft 5 menukaarten gekregen. Iedereen moet één keer champignon-, erwten, uien- en pepersoep maken en ook een keer geen soep spelen. Om de eerste drie soepen te verpesten is een rode peperkaart nodig. Rode pepersoep kan weer slecht bouillon verdragen.

In principe moet iedereen de groente opgooien die gevraagd wordt. Heb je deze soort niet meer in je hand, dan mag je iets anders opgooien. Alle ingrediëntenkaarten worden aan het begin van iedere ronde verdeeld over de spelers. Deze kaarten hebben naast hun groentesoort ook een getal, 0,1,2,3,4,5 of 10. En er zijn overkookkaarten. Zodra er een rode peper in de soep is beland, is de soep verpest en mag je willekeurig wat je wilt in de pan gooien. De soep is klaar als het totaal aan waarde van opgelegde kaarten 10 of hoger is. De speler die dat doet wint de slag. Alle kaarten met het ingrediënt van zijn soep leveren een extra ster op, alle smaakverpesters kosten er eentje. Als je het menu ‘geen soep’ gespeeld hebt, kost iedere kaart die je binnen haalt een punt. Omdat dit wel heel moeilijk is krijg je bij deze soep aan het begin van de ronde 5 extra sterren.

… en de waardering

Zet de pan maar op het vuur, dit spel heeft de smaaktest doorstaan. Er is veel interactie tussen de spelers en mogelijkheid tot pesten. De moeilijkste menu’s zijn de pepersoep en geen soep. Gelukkig kan een speler nooit een negatief aantal sterren hebben. En als een soep niet lekker smaakt, gooi er dan een bouillonblokje bij. Desnoods kan je hem altijd nog laten overkoken. Het aantal punten komt dan weer op nul waardoor er weer een kans is om de pan bij een ander restaurant op tafel te zetten. Smakelijk eten!

Veel Soeps is een aardige variant op slagenspellen. Je bent bij dit spel wel behoorlijk afhankelijk van de kaarten die je krijgt, zeker in de laatste rondes. Moet je dan uiensoep maken, maar heb je zelf geen (hoge) uienkaarten in je hand, dan is dat om te huilen en kun je er niets aan doen. Veel Soeps is echter te kort en luchtig om je hier echt druk over te maken. Als je zelf gaat verliezen kan je altijd nog proberen anderen in je val mee te nemen door ook bij hen rare ingrediënten in de soep te gooien. Kortom, een prima spel voor wie geen zin heeft in zware kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *