Typo

Geplaatst door

2-6 spelers
15 minuten
Auteur: Corné van Moorsel
Uitgever: Cwali (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Spellengek of niet, met sommige genres spellen heb ik weinig op. Neem nu woordspellen. Wat is er in hemelsnaam aan om een wedstrijdje te houden wie de grootste woordenschat heeft, en dat in te kleden met wat extra regels zodat het net een spel lijkt? Maar dat is slechts een mening, waar andere tegenover staan. Zoals die van die miljoenen fans die ervoor zorgen dat Scrabble nog steeds een van de best verkopende spellen is.

Typo is een nieuwe loot aan de grote en groeiende stam van woordspellen, maar het is direct duidelijk waar Corné van Moorsel zijn inspiratie vandaan haalt, en dat is Take 5!. Oneerbiedig gezegd is Typo gewoon Take 5! met letters in plaats van getallen. De regels zijn dan ook erg eenvoudig, zeker als je Take 5! kent. Iedere speler ontvangt een aantal kaarten, met op elke kaart een letter. Op tafel worden nog vier kaarten gelegd. Elke beurt kiest iedere speler een kaart uit om te spelen. Als iedereen een keuze gemaakt heeft, laat iedereen zijn letter zien. Om beurten leggen de spelers nu in alfabetische volgorde hun letter aan bij een van de vier kaarten op tafel. Als je een letter aanlegt bij een ander, moet je een woord noemen dat met deze letters begint. Leg je bijvoorbeeld de ‘l’ achter de ‘s’, dan is ‘slagaderverkalking’ een mogelijkheid. Let een op, een woord mag alleen met de lettercombinatie beginnen.

Op deze manier worden de reeksen letters steeds langer, en wordt het navenant moeilijker om een woord te bedenken. Als je niet binnen dertig seconden een geldig woord noemt, moet je de helft van de letters van het langste woord in je hand nemen. Jouw letter komt daarvoor in de plaats.

Een ronde eindigt als een speler al zijn kaarten kwijt is. De rest krijgt strafpunten voor het aantal kaarten in de hand. Winnaar is de speler die na een aantal rondes de laagste score heeft.

… en de waardering

Voor een woordspel is Typo heel erg aardig. In tegenstelling tot andere woordspellen duurt het niet eeuwen voor iemand klaar is met zijn beurt, omdat je simpelweg maar dertig seconden hebt om een woord te bedenken. Een leuk element is dat je met het plaatsen van je letter je medespelers lekker kunt pesten, door jouw letter aan te leggen aan de rij die zij op het oog hadden. Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om een grote woordenschat, maar Typo is luchtig genoeg om er geen ernstige zaak van te maken. Tenzij je natuurlijk met mensen speelt die het te serieus nemen en bij twijfel direct naar het woordenboek grijpen. Voor hen is er altijd nog Scrabble.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *