iPhone: Bejeweled

Geplaatst door

Ik speel vooral computerversies van bordspellen op mijn iPhone. Natuurlijk zijn er uitzonderingen (tot nu toe 2) en over de grootste daarvan wil ik het vandaag hebben. Vraag me niet waarom, maar ik heb in een vlaag van verstandsverbijstering Bejeweled 2aangeschaft. Het zal wel iets te maken hebben met de aantrekkingskracht van juwelen op vrouwen ofzo.

In Bejeweled krijg je een raster met heerlijke glimmende juweeltjes te zien. Je mag vervolgens twee aangrenzende juwelen van plaats verwisselen als je daardoor een setje van drie of meer maakt. Als dit lukt bij een reeks van drie dan verdwijnen deze stenen en scoor je punten. Vervolgens wordt het raster van bovenaf weer keurig bijgevuld. Bij een reeks van vier blijft één steen over, maar die is dan wel even flink opgepoetst en glimt nog meer. En als deze steen later wordt weggespeeld doet hij dit met een flinke knal en levert het extra veel punten op. Een reeks van vijf verandert in een soort van wervellende parel. Met deze parel kan je vervolgens alle stenen van een bepaalde kleur met een soort van laserstraal laten verdwijnen. Het mooiste is het natuurlijk als je door één verplaatsing een soort van cascade veroorzaakt van passende rijtjes. Als je het goed doet krijg je ook ego-strelende tekstend als “excellent” te zien.

Je hebt verschillende varianten in het spel. In de classic versie ga je telkens een leveltje hoger als je een bepaald aantal stenen hebt weggespeeld. In de action versie wordt je onder tijdsdruk gezet. In de endless versie speel je gewoon net zo lang door tot je af bent. Via Blitz kan je op facebook spelen, maar aangezien ik niet actief ben op facebook, heb ik dat niet uitgeprobeerd.

Ik ben echt een flinke tijd in de ban van Bejeweled geweest. Het spel is verbazingwekkend verslavend als je bedenkt hoe simpel en zinloos het eigenlijk is. Je schuift een beetje met steentjes en daarna verdwijnen ze en verschijnen er nieuwe steentjes. Hoe leuk kan dat nou helemaal zijn? Ik denk dat de aantrekkingskracht zit in de hersenloosheid van het spel. Zelfs met je hersens op de standby-stand aan het eind van een dag werken kan je dit spel prima spelen.Het is erg bevredigend als het lukt om mooie rijtjes te vormen. En als je af bent (geen combi’s meer te vormen) dan baal je er toch een beetje van dat je zo’n simpel spel verliest en ga je het snel nog een keer spelen om te laten zien dat je het echt wel kan. Op een gegeven moment raakte ik zelfs een beetje geïrriteerd dat ik op ieder vrij moment Bejeweled ging spelen. Ik heb toen een bewuste keuze gemaakt om te minderen en dat is me redelijk gelukt. Ik speel Bejeweled nog steeds regelmatig (je hoeft er niet heel hard bij na te denken en bent toch lekker bezig), maar niet zo veel als toen ik het spel net had.

Mijn conclusie is dan ook tegenstrijdig: het is zo verslavend dat je er maar beter niet aan kan beginnen. Wees dus gewaarschuwd!

Naam: Bejeweled 2 + Blitz
Prijs: EUR 2,39
Waardering: 4 pionnen

2 reacties

  1. Hallo Kees,

    Bedankt voor de tip! Ik had hem zelf ook al gespot (meer geluk dan wijsheid) en heb al een paar potjes gespeeld. Een blogje volgt binnenkort.

    Tips voor goede apps over bord- of kaartspellen zijn altijd welkom!

    Groetjes Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *