iPhone: Carcassonne

Geplaatst door

Spellengekken kunnen uren debateren over wat nou de perfecte “gateway game” is: het spel dat van spellenmijders in een uurtje overtuigde spellengekken maakt. Er zijn drie titels die altijd op deze lijstjes voorkomen: Kolonisten van Catan, Ticket to Ride en Carcassonne. Van dit laatste spel is nou ook een versie voor op je iPhone verschenen zodat je ook onderweg nog kan proberen wat mensen tot de spellenhobby te bekeren.

De app volg het bekende legspel keurig. De spelers krijgen omstebeurt een tegeltje aangewezen waar je een pop op mag zetten als je dat wilt. Als een stad/weg/klooster af is, krijg je punten en de daar geplaatste poppen terug. Boeren worden aan het eind van het spel gewaardeerd. De app bevat alleen het basisspel.

Je mag zelf weten tegen hoeveel tegenstanders (max 5) je speelt en je mag ook nog bepalen hoe goed ze zijn. Als je van winnen houdt kies je dus voor niet al te snuggere types, maar als je meer van het sadomasochistische type bent kan je je lol op als je ze een goed brein meegeeft. Ik kan dan in ieder geval niet altijd van ze winnen.

Het spel speelt lekker vlot weg en de bediening is tamelijk intuïtief. Het enige nadeel is dat het speelvlak vormen gaat aannemen die je niet meer makkelijk kan overzien op je iPhone. Je moet dan dus gaan onthouden waar op het bord de interessante acties plaatsvinden. Als het bord heel langgerekt is en mijn tegenstanders in verschillende hoeken activiteiten ontplooien, raak ik hierdoor het overzicht wel een beetje kwijt.

Als voor een bepaalde plek geen passende tegel meer in de stapel zit, wordt een kruis op dit veld geplaatst. Aan de ene kant is dit fijn omdat je geen energie meer stopt in iets wat niet afgebouwd gaat worden, aan de andere kant haalt het ook een beetje van de spanning weg of het je gaat lukken om die metropool nog af te bouwen. Ik heb het idee dat de computerspelers ook goed in de smiezen hebben dat ze met het plaatsen van een stuk een bouwwerk dusdanig verpesten dat het nooit meer af komt. Dit doen ze dan ook regelmatig.

Naast de reguliere versie is er ook een solo-variant meegelevert. In de solovariant moet je opdrachten vervullen. Bijvoorbeeld bouw een weg van twee stukken. Zodra je dat gedaan hebt krijg je de volgende opdracht. Je hebt altijd tegelijkertijd twee opdrachten om aan te werken: één voor een stad en één voor een weg. Ik vond het een grappige variant om een keer te doen, maar speel liever het basisspel.

Ik ben tevreden over de app van Carcassonne. Het is een prima vertaling van het bekende legspelletje. Je kan het prima alleen spelen, maar doordat je geen geheime informatie hebt, werkt het ook met meer “echte” spelers. Je moet gewoon de iPhone even doorgeven. Het spel speelt lekker vlot en de computerspelers zijn slim genoeg om je scherp te houden.

Naam: Carcassonne
Prijs: EUR 3,99
Waardering: 4 pionnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *