iPhone: Tichu (Taipan)

Geplaatst door

Er was eens een tijd, lang lang geleden dat ik in bijna iedere lunchpauze Taipan speelde (Taipan is de Nederlandse naam, in andere landen heet het spel Tichu). Ik denk nog met enige regelmaat aan deze periode terug. Werktechnisch was ik echter aan iets anders toe en zo switchte ik naar leuker werk, maar met minder spellengekke collega’s. Bye Bye spellen doen in de pauze dus. Aangezien je Taipan met precies vier spelers moet doen, komt het sindsdien niet vaak meer op tafel. En dat vind ik eigenlijk heel jammer want Taipan is een geweldig leuk spel.

Ik werd dan ook heel blij toen ik zag dat er Taipan app in de app-store stond. Ik hoefde er geen seconde over na te denken en heb hem onmiddellijk aangeschaft. En zodra hij op mijn iPhone stond ben ik onmiddellijk aan het spelen geslagen. Omdat ik het spel al goed ken, heb ik de tutorials overgeslagen en meteen aan het spelen gegaan. De bediening is uitstekend en dus lukte het me ook meteen.

Voor wie het spel niet kent (foei, ga je voor de spiegel staan schamen, als je rood wordt mag je terug komen): Taipan is een van origine Chineees slagenspel dat je speelt in twee teams van twee. Je speelt met een reguliere set kaarten met vier bijzondere kaarten en het doel is om punten te scoren door bepaalde kaarten in je slagen binnen te halen. Maar nog veel meer punten zijn te halen door goed te voorspellen dat je als eerste uit zult gaan. Wat het spel verder nog bijzonder maakt is dat je aan het begin van iedere ronde aan de drie andere spelers een kaart geeft. Dit is misschien wel het belangrijkste moment in iedere ronde.

Het bedieningsgemak van de app is prima, over mijn medespelers ben ik alleen iets minder te spreken. Ze denken best heel lang aan (het kost schijnbaar best wat moeite voor de iPhone om de beste optie uit te rekenen) en dan nog doen ze soms behoorlijk stomme dingen.

Een voorbeeldje: je tegenstander heeft Taipan geroepen en heeft nog één kaart. Je hebt nog één kaart en je maat mag uitkomen. Je weet dat je maat de hond heeft want die heb je hem zelf gegeven. Vervolgens komt hij uit met een twee en kan je tegenstander zijn laatste kaart wegspelen. Geloof me, dat is niet grappig.

Mijn computermaat (ze heet Becky) heeft ook nog niet goed in de smiezen dat ze soms gewoon moet passen ook al kan ze een kaart spelen zodat jij je hand leeg kan spelen (best belangrijk als je taipan hebt geroepen). Op dat soort momenten zit ik dus te foeteren tegen mijn iPhone. Volkomen zinloos natuurlijk, maar het lucht wel op.

De app is dus niet wat ik gehoopt had. Hij is te langzaam en de computerspelers zijn te dom. Maar ik ga de app toch een voldoende geven, gewoon omdat ik nu weer Taipan kan spelen. Liever Taipan op een laag niveau dan helemaal geen Taipan. Hopelijk zullen er updates komen waardoor de spelers slimmer worden.

Van al dat gepraat over Taipan heb ik weer trek gekregen, ik ga weer even een potje spelen!

Naam: Tichu
Prijs: EUR 2,39
Waardering: 3 pionnen.

2 reacties

  1. Het is wel mooi om te zien dat er steeds meer bord-/kaartspellen komen voor de iPhone.
    Sinds een week heb ik ook een iPad, daar is het nog veel leuker voor.

    Ben benieuwd wat er nog meer gaat komen…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *