Vasco da Gama

Geplaatst door

2-4 spelers
90 minuten
Auteur: Paolo Mori
Uitgever: 999 Games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel …

De beroemde ontdekkingsreiziger Vasco da Gama was de eerste Europaan die om Afrika wist te varen om India te bereiken. Dat bracht Portugal veel roem en rijkdom en eeuwen later menig spel dat door hem geïnspireerd lijkt, zoals deze titel van de Italiaan Paolo Mori.

Vasco da Gama is een werkverschaffingspel, en daarmee lid van een al maar uitdijende familie. Het spel duurt vijf ronden, waarin de spelers telkens vier actieschijven tot hun beschikking hebben. Die kun je inzetten in vier gebieden op het bord. Zo kun je schepen bouwen, bemanning werven, schepen op expeditie sturen en de gunsten van enkele invloedrijke personen bemachtigen.

Het doel is uiteindelijk om punten te scoren en dat doe je vooral door het zenden van bemande schepen naar Afrika en verder. Iedereen aast dus op dezelfde interessante schepen, bemanning en routes. Daar komt het vernieuwende aspect in het spel. Met een actieschijf claim je niet zozeer een schip of route zelf, maar de mogelijkheid om dat te doen. Samen met een actieschijf plaats je namelijk ook een genummerde schijf, van 1 tot 20.

Als alle schijven geplaatst zijn worden ze in oplopende volgorde afgehandeld. Lage nummers zijn interessanter, maar hebben ook een prijs. Tijdens de ronde is ongeveer bekend vanaf welk nummer de acties gratis zijn. Hoe verder het nummer van een van je actieschijven daar onder zit, des te meer je betaalt. En zoals dat gaat in dit soort spellen is geld natuurlijk schaars.

Kun of wil je een actie niet uitvoeren vanwege geldgebrek, dan krijg je wat geld als compensatie. Soms kies je bewust een laag nummer om bewust te passen, opdat je bij een volgende (lage) actie wel genoeg geld hebt. Kostbaar, maar soms de moeite.

Nadat alle acties uitgevoerd zijn gaan de schepen varen en worden er inkomsten in punten en geld verdeeld. Wie na de vijfde ronde de meeste punten heeft wint.

… en de waardering

Met spellen als Caylus, Agricola, Stenen Tijdperk en nog veel meer is het moeilijk om nog een bijzonder werkverschaffingspel te ontwerpen. Gezien de populariteit van Vasco da Gama is Paolo Mori daar bij velen in geslaagd. Zelf ben ik minder overtuigd. Het idee van de genummerde acties is boeiend, maar niet wereldschokkend. Natuurlijk is het interessant dat je bij het plannen van je acties zowel de gewenste volgorde als je medespelers in de gaten moet houden, maar dat (en meer) hebben we natuurlijk ook al in veel andere spellen gezien.

Vasco da Gama is het voor mij vooral alweer een pittig spel met stevige speelduur en veel gereken en daar puilt mijn kast al van uit. Ik heb me uitstekend vermaakt met het spel en ik zal niet zover gaan het spel van mijn dak te gooien, maar een plekje in mijn collectie heeft het niet verdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *