3-8 spelers
30 minuten
Auteur: Edgar Cayce, George S. Parker en Harry Gavitt
Uitgever:
Winning Moves
(2006)
Het spel …
Sommige spellen blijven maar opnieuw uitgegeven worden. Bekende voorbeelden zijn monopoly, mens erger je niet en barricade. Een minder bekend voorbeeld is Pit. Pit is al op de markt sinds 1903 en is in die periode door meer dan tien uitgevers op de markt gebracht. De laatste uitgever die Pit presenteert is Winning Moves.
Pit is een handelsspel pur sang. Alle spelers krijgen negen kaarten met handelswaren en moeten vervolgens gaan ruilen met elkaar met als enig doel om een complete set van negen dezelfde kaarten te krijgen. Er zijn net zo veel complete sets als er spelers mee doen.
De ruilfase verloopt nogal chaotisch. Net als in Chinatown is iedereen tegelijkertijd aan de beurt en mag iedereen met iedereen ruilen. De enige regel waar je je aan moet houden is dat je per transactie setjes van dezelfde soort ruilt en dat je handelspartner je evenveel kaarten terug moet geven. Verder mag je niet zeggen wat je te ruil hebt, alleen om hoeveel kaarten het gaat. Hierdoor wordt een potje Pit al snel een luidruchtig gebeuren waar spelers door elkaar getallen roepen (TWEE, TWEE, TWEE….. DRIE DRIE DRIE DRIE….. EEN, EEN…….TWEE, TWEE, TWEE).
Zodra een speler een complete set heeft, geeft hij een mep op de bel en eindigt de ronde. Hij krijgt vervolgens de waarde van de set (punten staan op de kaarten vermeld) uitgekeerd. Daarna begint de volgende ronde. Het spel eindigt zodra iemand 500 punten of meer bij elkaar heeft gesprokkeld.
… en de waardering
Pit is een perfect spel om je after lunch/diner dip te doorbreken, zeker als je met een lekker grote groep bent. Met drie spelers is het spel niet echt leuk, met vier gaat het maar met vijf of meer is het genieten geblazen van alle drukte en chaos. Pit biedt pretentieloos maar zeer luidruchtig plezier.