iPhone: BGG

Geplaatst door

Boardgamegeek is een enorm digitaal pakhuis vol met informatie over de spellenwereld. De voertaal in dit pakhuis is Engels, maar de huisbaas is coulant genoeg om ook informatie in andere talen (vertalingen van de spelregels, spelhulpjes) op te willen nemen. Spellenliefhebbers uit de hele wereld komen dagelijks informatie halen én brengen en hierdoor is BGG een van de meest gewaardeerde hangplekken voor de online spellenliefhebber. Het enige nadeel van BGG is dat de site zo groot is dat het soms lastig is om die informatie te zoeken die je wilt hebben. Vooral de eerste keren dat je binnenloopt, zal je niet weten waar je moet beginnen met kijken.

Met je iPhone kan je natuurlijk via de browser naar BGG surfen en op die manier alle informatie bekijken die daar is opgeslagen. Door de omvang van de website is dit alleen nogal lastig navigeren. Gelukkig is er een speciale iPhone BGG-app die dit probleem niet heeft. Via deze app kan je een uitgeklede versie van BGG benaderen, namelijk de spellendatabase. Er zijn wel verschillende ingangen (je eigen collectie, de top 100, je wensenlijstje, je gespeelde spellen en de spellen die je graag wilt spelen), maar in alle gevallen zijn dit vooral wegwijzers door de spellendatabase.

Per spel kan je vervolgens de belangrijkste informatie raadplegen: de statistieken (met als spannendste cijfer de gemiddelde waardering), de commentaren (maar zonder dat je de waardering die hoort bij het betreffende commentaar kan zien) en de forums (die vervolgens weer zijn onderverdeeld in een aantal subcategorieën. De laatste optie is dat je zelf informatie toevoegt (gespeelde spellen en beheren van je collectie).

Het grote voordeel van de app is meteen zijn grootste minpunt (nee ik ga hier geen bekende voetballer aanhalen). Je kan snel informatie zoeken, maar daardoor is de hoeveelheid informatie die je kan benaderen wel flink ingeperkt. Ik vind het erg leuk dat ik even snel kan aangeven dat ik een bepaald spel gespeeld heb (of nog leuker: gekocht) en dat ik in de metro naar mijn werk even wat beknopte informatie over een spel kan bekijken.

Er zijn echter twee zaken die ik mis. Ik kan wel zien welke spellen ik heb gezien, maar ik kan met de app geen overzichtjes op mijn scherm toveren over hoe vaak of wanneer ik een spel heb gespeeld. De geek in mij vindt het leuk om te kijken hoeveel spellen ik in een maand heb gespeeld en welke dat dan waren, maar helaas zal ik daarvoor dus nog steeds achter mijn vaste pc moeten gaan zitten. Wat ik ook erg mis zijn de geeklist. Ik vind het leuk om via de geeklist door BGG te dwalen en op die manier nieuwe spellen te ontdekken. In de iPhone kan je eigenlijk vooral heel makkelijk spellen vinden die je al kent, maar het is geen handig medium om nieuwe spellen te ontdekken.

Maar omdat ik kan begrijpen dat het probleem van de toegankelijkheid alleen op te lossen is door flink te snoeien in de typen informatie die je kan benaderen op je iPhone, kan ik de keuzes wel begrijpen. Ik heb zo mijn dingen die ik wel extra zou willen en iemand anders wil weer wat anders en voor je het weet is de app uit de voegen van een iPhone gegroeid.

Op de grote geek (de computer) is trouwens tussen de geeklist een lijstje te vinden met een overzicht van spellen die op de iPhone zijn verschenen: http://www.boardgamegeek.com/geeklist/27829/iphone-board-games

Naam: BoardGameGeek
Prijs: gratis
Pionnen: 4

2 reacties

  1. Handig, andere mensen die ei-foon Apps voor me uitzoeken. Heb deze meteen gedownload (en ga hem vast vaak gebruiken)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *