Level X

Geplaatst door

2-4 spelers
20 minuten
Auteur: Stefan Risthaus
Uitgever: Schmidt Spiele (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De reeks ‘Easy Play’ van Schmidt bestaat nog maar een paar jaar, maar heeft inmiddels al aardig wat succesvolle spellen voortgebracht. Mijn favorieten tot nu toe zijn Big Points en Finito. Een van de nieuwste loten aan de stam in Level X, waarin wederom gedobbeld wordt.

In je beurt gooi je vier dobbelstenen, die je vervolgens naar believen mag combineren. Maak je combinaties tussen de 5 en de 10, dan mag je je pion op het bijbehorende spoor op het bord een vakje verplaatsen. Kom je op het laatste vakje, dan krijg je een fiche dat evenveel punten waard is. Vanaf nu krijg je iedere keer zo’n fiche als je die combinatie maakt. Maar pas op: er kan maar een speler op het laatste vakje. Komt iemand anders daar, dan gaat jouw pion er af. Profiteer dus zo lang het kan!

Heb je van iedere waarde een fiche, dan krijg je een bonusfiche. Er zijn er vier, met aflopende waarde. Het spel eindigt als de bonusfiches op zijn of als er van drie waardes geen fiches meer zijn. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Door de lage complexiteit en de korte speelduur is Level X bij uitstek een spel voor de reeks ‘Easy Play’. Het is zo snel en luchtig dat je eenvoudig een paar potjes achter elkaar speelt. Verlies roept om revanche. Zo verslavend als Finito is het echter niet. Nu speelt geluk in dobbelspellen natuurlijk altijd een grote rol, maar bij Level X is dat toch net iets meer het geval dan in veel andere recente dobbelspellen. Het heeft namelijk last van het klassieke probleem dat hogere worpen eigenlijk altijd beter zijn dan lage. De regels bieden wel soelaas als je meer dan één ‘1’ gooit, maar met een worp van vijven en zessen kun je beduidend meer dan met een worp van tweeën en drieën.

Dat is een kleine smet op het spel, maar genoeg dat het toch niet bij de betere dobbelspellen van de laatste jaren hoort, zoals Geharrewar in de Sushi-bar, Risk Express of Roll through the Ages. Desondanks is Level X een vermakelijk dobbelspel, dat zijn plekje in mijn collectie wel heeft verdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *