Kabouterstad

Geplaatst door

2-6 spelers
15 minuten
Auteur: Tanja Engel en Barbara Schyns
Uitgever: Kosmos (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Wie aan spellen denkt, denkt toch vooral aan winnen, want daar draaien spellen vaak om. Kleine kinderen zijn alleen vaak nog niet zo goed in het accepteren van verlies (en helaas als er een winnaar is, dan zijn er ook verliezers). Kabouterstad lost dit probleem op door alle kinderen samen te laten spelen tegen de kobold.

Het doel van het spel is dan ook om sneller het kabouterdorp op te bouwen, dan dat het de kobold lukt om zijn toren te bouwen. De spelertjes krijgen twee stevige kartonnen fiches waarop staat wat voor een huis ze moeten bouwen. Verder worden de vrolijk gekleurde houten blokken (in vele vormen) klaargelegd in het midden van de tafel.

Er kan in twee varianten gespeeld worden, er kan voor gekozen worden dat de kinderen helemaal vrij zijn hoe de huisjes eruit komen te zien (zolang elk huisje maar uit zeven blokken bestaat) of er kan gespeeld worden met opdrachtkaartjes, waarbij de kinderen het huisje op het kaartje moeten nabouwen. Omstebeurt wordt met drie dobbelstenen gegooid en mogen er blokken in de gegooide kleuren gepakt worden. In de eerste variant past dan dus alles (zolang de blokken nog voorradig zijn) en in de tweede variant moeten de juiste vormen gepakt worden (maar wel in de gegooide kleuren). En als er een kleur gegooid is, die de actieve speler niet kan gebruiken, dan mag dit blokje worden weggegeven aan iemand anders die dit blokje nog wel nodig heeft.

Maar o wee als er een blauwe stip wordt gegooid, dan moet er een blokje op het koboldhuisje worden gestapeld. Op sommige van deze blokjes staat ook nog eens een symbool. Als zo’n blokje wordt gepakt, dan gooit de kobold één huisje om.

Er is ook nog een speelvariant waar één speler de kobold speelt. In deze variant krijgt deze speler een eigen dobbelsteen waarop tekens staan voor het mogen bouwen aan het eigen huis, voor het afbreken van een kabouterhuisje en tenslotte voor het overslaan van een beurt.

… en de waardering

Het spelmateriaal is schitterend, mooie houten blokken, stevig karton en dat alles in een grote doos met vrolijke kaboutertjes erop. Het spelletje zelf vind ik minder leuk. Doordat er niet echt een winnaar is, is ook alle spanning uit het spel gehaald. Dit wordt nog eens versterkt doordat de verdeling zo gemaakt is dat de kans dat de kabouters winnen, veel groter is dan de kans dat de kobold een keertje wint. Kabouterstad is voor mij een prachtige blokkendoos, waar een spelletje bij verzonnen is. Het spelletje is niet echt leuk, maar aan de blokkendoos kunnen kinderen heel veel plezier beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *