Spel aan de Maas: 24 januari 2006

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Helen, Niek, Peter Hein en Wendy

Gespeelde spellen:

Saboteur
Amazone

Zoals altijd had Peter Hein al wat spellen klaargelegd die hij zelf wilde spelen of waarvan hij vermoedde dat anderen het wel zouden willen doen. Omdat Wendy nog even op zich liet wachten haalde hij er ook een paar korte kaartspelletjes bij. Saboteur leende zich daarvan het beste voor dit spelersaantal.

Saboteur

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Helen, Niek, Peter Hein en Wendy

Op Dagmar en Peter Hein na had niemand dit eerder gespeeld, zodat Peter Hein eerst nog de regels uitlegde. Net toen hij klaar was kwam Wendy ook binnen. In plaats van het opnieuw uit te leggen, mocht ze als laatste aan de beurt zijn om het zo op te pikken.
Het eerste rondje maakte Bas er geen geheim van dat hij saboteur was en probeerde de boel direct te dwarsbomen. Ook Wendy deed in de ogen van Peter Hein een verdachte zet, wat haar op een kapotte houweel kwam te staan. Wendy bleek onschuldig, maar Peter Heins andere buurvrouw Dagmar minder. De trekstapel was al op toen het goud nog niet ontdekt was en de saboteurs dreigden te gaan winnen. Gelukkig werd een opgeblazen gedeelte van de gang tijdig hersteld en wist Helen de weg naar het goud te vinden.
De daarop volgende rondjes bleken Bas en Dirk Jan de twee saboteurs (er was geen derde). Met twee saboteurs hebben vijf dwergen het een stuk eenvoudiger en de weg naar het goud werd beide keren snel gevonden. Bas was drie keer saboteur geweest en had drie keer aan het kortste eind getrokken. Dit had hem niet veel speelplezier opgeleverd, ondanks dat het leuker is om saboteur te zijn dan eerlijk. De meeste anderen dachten er net zo over, goudklompjes of niet. Dagmar en Peter Hein vonden dat het spel niet om de goudklompjes draait, maar daar hadden de anderen maling aan.

Uitslag: Helen 10, Peter Hein en Wendy 8, Niek 5, Dirk Jan 3, Dagmar 2, Bas 0
Waardering: Dagmar en Peter Hein 3, Wendy 2½, Bas, Dirk Jan, Helen en Niek 2

Amazone

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Wendy

Door de late start en de toch niet hele korte speelduur was het voor Dagmar en Niek te laat voor nog een spel en ze gingen weer naar huis met slechts en speelervaring rijker. Helen vond het ook welletjes. Voor de anderen was er de keuze tussen Goldbräu en Amazone. Wendy zag Goldbräu niet zitten vanwege de langere speelduur en dus werd het Amazone, dat de anderen al kenden.
Net als de vorige keer blijkt dat alles erg krap is met vier spelers. Op het juiste moment toeslaan is de crux van het spel. De goedkope plekjes zijn snel op; soms moet je die snel grijpen terwijl je eigenlijk iets anders van plan was. Deze keer was het Dirk Jan die de mooie route van goedkope hutten in de zuidwesthoek bij langs ging. Hij was dan ook de eerste die alle verschillende fiches te pakken had. Bas gooide het aanvankelijk vooral in de kameleons, waar hij er uiteindelijk vijf van had. Wendy had wat opstartproblemen en kwam vaak geld tekort om de gewenste hutten te kunnen bouwen. De anderen hadden voordeel van hun ervaring, want ze kenden de verschillende verbindingen op het bord al een beetje, die makkelijk over het hoofd te zien zijn als je het voor het eerst speelt.
Uiteindelijk werd haar achterstand op de anderen nog wat vergroot dankzij Bas, die Dirk Jan tipte dat hij Wendy een punt afhandig kon maken als hij een Indio-fiche als papegaai in zou zetten in plaats van als vlinder. Voor de eindstand maakte het echter niets meer uit, die was duidelijk in het voordeel van Bas.  

Uitslag: Bas 16, Dirk Jan 15, Peter Hein 12, Wendy 6
Waardering: Bas, Dirk Jan en Peter Hein 3½, Wendy 3