MaNiKi!

Geplaatst door

2-10 spelers
20 minuten
Auteur: Dominique Ehrhard
Uitgever: Jumbo (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Drie circusdieren moeten zo snel mogelijk de gekste kunstjes uithalen. Om de beste dierentemmer te worden moet je logisch kunnen denken maar vooral erg snel zijn en niet twijfelen (dieren voelen dat aan, schijnt). Het doet mij nog het meest aan het dobbel- en reactiespel Bongo denken.

In MaNiKi geen dobbelstenen maar opdrachtkaartjes, waarop staat hoe de olifant, ijsbeer en leeuw moeten gaan staan. Je hebt in het midden van het circus een rode ring en een blauwe ring. Op de opdrachtkaartjes staat welk dier waar staat en in welke volgorde ze op elkaar’s rug staan. Om deze posities te bereiken moeten ze natuurlijk bewegen. Dit gaat via kreten als MA, LO, NI, KI en SO, die allemaal een speciale beweging vertegenwoordigen. Een onderste dier boven, de twee bovenste dieren van de verschillende ringen die van plek wisselen, veel is mogelijk. Op het moment dat er een nieuw kaartje omgedraaid wordt moet je dus zo snel mogelijk verzinnen welke capriolen de dieren uit moeten halen om uiteindelijk in de juiste posities terecht te komen. En dat niet alleen, je moet dan ook nog in de juiste volgorde de goede bevelen naar de dieren roepen. Een hoop stress dus en verwarring.

Wie als eerste de juiste commando’s heeft geroepen wint het kaartje. Als alle kaartjes op zijn wordt gekeken wie de beesten het beste wist te temmen.

… en de waardering

Het reactie/denkspel Set kon ik nog wel waarderen. Maar bij spellen als Bongo en MaNiKi haak ik echt af. Als je er goed in bent zal het best leuk zijn, maar misschien kunnen die mensen het met zichzelf spelen. De meeste spelers zie ik eerst in paniek wat wartaal uitslaan en uiteindelijk de moed gewoon opgeven en afdwalen. De juiste bewegingen bedenken gaat nog wel, maar dit in combinatie met het uitroepen van onlogische kreten is (net als bij Bongo) niet leuk meer. Het spelmateriaal ziet er wel leuk uit en de regels zijn duidelijk. Vond je Bongo leuk? Dan zal je MaNiKi ook erg grappig vinden. Anders raad ik je aan het eerst eens bij iemand anders te spelen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *