Kakkerlakkenpoker

Geplaatst door

2-6 spelers
30 minuten
Auteur: Jacques Zeimet
Uitgever: Drei Magier Spiele (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4.5]

Het spel …

Na een zwaar spel bestaat op een spellenavond vaak nog de behoefte aan een cooling down door middel van een kort, simpel kaartspelletje. Kakerlakenpoker is een spel dat in zo’n geval prima ingezet kan worden. De regels zijn zo uitgelegd en het spel hoeft niet lang te duren. Maar is het spel ook leuk?

Kakerlakenpoker is een kaartspel dat gespeeld wordt met acht soorten dieren die allemaal acht keer voorkomen. Dit keer is er niet voor dieren met een hoge aaibaarheidsfactor gekozen, nee er wordt gespeeld met kakkerlakken, spinnen, schorpioenen en andere dieren die je liever niet in je keukenkastje aan zou willen treffen. Voor iedere kaart is een nieuwe tekening gemaakt, waardoor het spel er prachtig uitziet.

De kaarten worden onder de spelers verdeeld en daarna kan begonnen worden met bepalen wie de beste pokerface heeft. De startspeler kiest een kaart uit zijn hand en schuift die naar een van de andere spelers toe en deelt hem mee welk dier er op staat (dit is een kikker). Deze speler kan vervolgens kiezen uit twee acties.

Ten eerste kan hij zeggen of hij de mededeling gelooft of niet, waarna de kaart wordt omgedraaid. Als het klopt wat je hebt gezegd (´Nee hoor, dit is geen kikker´, en het was inderdaad geen kikker) dan moet degene die de kaart gespeeld had deze open voor zich neer leggen. Als je het fout hebt, moet je de kaart zelf houden.

De andere optie is dat je de kaart bekijkt en doorschuift naar een van de andere spelers. Ook dan moet je zeggen wat er op staat (´Inderdaad, het is een kikker´ of ´Nee hoor, het was geen kikker het is een rat´). Dit gaat net zo lang door tot iemand zegt of de claim waar is of niet of je bij de laatste speler aan komt. Die heeft geen keus die moet zeggen of het klopt of niet.

Het spel is afgelopen zodra iemand vier keer hetzelfde dier voor zich heeft liggen of een kaart uit zijn hand moet spelen, maar er geen meer heeft. Deze persoon is de verliezer van de avond.

… en de waardering

Kakerlakenpoker is een spel voor de liefhebber. Je kunt dit spel niet winnen door de beste tactiek te hebben of het slimst je kaarten uit te spelen. Het is een kwestie van een beetje geluk of een goede intuïtie waarneer mensen bluffen. Ik heb het met mensen gespeeld die dit net als ik erg leuk vinden, terwijl anderen er geen klap aan vonden. Ik heb altijd veel plezier in dit spelletje omdat er genoeg momenten zijn waarop je kunt lachen zodat je na een cooling down met Kakerlakenpoker weer relaxed naar huis gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *