Vliegen Vangen

Geplaatst door

2-5 spelers
15 minuten
Auteur: Phillipe des Pallières
Uitgever: 999 Games (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Een belangrijk, maar soms onderschat genre in spellenland is dat van de ‘vuller’. Korte spelletjes met simpele regels, die je snel kunt spelen aan het begin van een spellenavond als nog niet iedereen er is, of aan het einde, als het te laat is om nog een serieus spel te doen, maar te vroeg om weg te gaan. Bij die vullers zitten veel blufspelletjes. Die zijn over het algemeen vrij simpel, en in veel gevallen ook vrij kort. Denk bijvoorbeeld aan Perudo en Knollen voor Citroenen.

Ook Vliegen Vangen is zo’n vuller voor bluffers. Het thema van de vliegen is overeenkomstig luchtig gehouden, en gaat vergezeld van enkele zeer realistische en niet altijd even smakelijke illustraties op de kaarten. Ook de vliegen waar je mee biedt zijn erg realistisch, en lenen zich voor meer doeleinden dan dit spel (als je over het juiste gevoel voor humor beschikt).

Deze kaarten worden een voor een ‘geveild’. Deze leveren pluspunten op of strafpunten voor een andere speler; ook zijn er nog een paar kaarten met een speciale functie. Alle spelers bieden blind een aantal vliegen, en moeten vervolgens roepen hoeveel vliegen zij denken die er in totaal geboden zijn. Iedereen laat vervolgens zijn bod zien; de speler die er het dichtste bij zit krijgt de kaart. Iedereen levert zijn bod in, maar alle spelers die het totale bod goed hadden geraden krijgen een vlieg terug. Met de speciale kaarten kun je extra vliegen krijgen, of die van de medespelers doodspuiten.

Het spel is afgelopen als alle kaarten gespeeld zijn. Iedereen telt de waarde op van de kaarten die voor hem liggen en de speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Vliegen Vangen slaagt voor het vullersexamen glansrijk waar het de eenvoud en de speelduur betreft. Maar natuurlijk is het ook belangrijk dat het spel een beetje leuk om te spelen is. Zelf ben ik niet vies van een leuk blufspelletje (het thema is een andere zaak), maar ik vind het bij dat soort spelletjes wel belangrijk dat er sprake is van enige spanning. Die is duidelijk aanwezig bij echt goede blufspellen zoals Münchhausen en Koehandel, of andere aardige varianten als Kakerlaken Poker of Perudo. Bij Vliegen Vangen is er voor mij te weinig spanning. Het raden van het totale bod aan vliegen is eerder gok- en rekenwerk dan een zaak van bluffen. Dat kan ook best spannend zij, maar ook dat valt hier helaas tegen.

Vliegen Vangen doodt de tijd, maar als ik een leuk blufspelletje wil spelen trek ik toch liever iets anders uit de kast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *