Keer op Keer Kids

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 5 jaar)
15 minuten
Auteur: Inka en Markus Brand
Uitgever: 999 games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Als er een spel is dat zijn naam waar maakt, dan is het wel Keer op Keer. Niek en ik hebben dit spel echt ongelofelijk vaak gespeeld (we zijn hard op weg naar ons 200e potje). Mijn nieuwsgierigheid was dan ook onmiddellijk gewekt toen ik hoorde dat er een kids-versie van Keer op Keer op komst was. Ik was heel nieuwsgierig of een toegankelijk spelletje versimpeld nog versimpeld kon worden, zonder dat het een slap aftreksel zou worden.

In Keer op Keer Kids gaan de spelertjes de verzorgers in de dierentuin helpen met het voeren van de dieren in. De dieren staan op een scorebriefje en iedere keer als je een groep dieren voert, mag je alle dieren in die groep wegstrepen.

Welke dieren je mag voeren wordt bepaald door een dobbelsteenworp. De spelers gooien om de beurt met drie dobbelstenen met gekleurde kruisjes (het voedsel) er op. De startspeler kiest dan als eerste één van deze dobbelstenen en kruist in één gebied alle vakjes van die kleur weg. Je moet in het midden van het briefje beginnen en daarna mag je of een vak dat door het midden loopt afkruisen of een vak dat grenst aan een vak dat je al eerder hebt afgekruist.

Als je een dobbelsteen met een paars kruis kiest, dan streep je één van de vakjes naast een kameleon door. Als je dat een tweede keer doet, dan mag je een vak in een kleur naar keuze afstrepen.

Het doel hiervan is zo snel mogelijk alle vakjes in een kolom af te strepen. Als dit lukt dan geef je aan welke kolom vol is (door het plaatje te beschrijven dat bovenaan de kolom staat). Als je de eerste bent die die kolom vol heeft, dan omcirkel je vervolgens het plaatje boven de kolom en de eventuele emmers onderaan de kolom. Elk plaatje dat je omcirkelt is een punt voor de eindtelling. De andere spelers krassen het plaatje boven de kolom door. Als zij  later in het spel de kolom vol maken, dan scoren ze alleen nog de emmers.

Er zijn verder nog 2 punten te verdienen door alle vakken in een kleur weg te strepen. Zodra één speler van twee kleuren alle vakken heeft weggestreept, is het spel afgelopen. De speler die de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Keer op Keer Kids is een waardige kinder-versie van het populaire origineel. Keer op Keer is al geen lastig spel en kan door kinderen vanaf een jaar of 8 gespeeld worden. Maar het kon nog simpeler waardoor nu kinderen vanaf een jaar of 5 al kunnen aanschuiven voor een potje dobbelpret.

Vooral doordat de getal-dobbelstenen zijn weggelaten, is het spel toegankelijker geworden. Je hoeft alleen te kiezen uit 3 kleuren, maar hoeft die 3 kleuren niet ook nog eens met 3 getallen te combineren waardoor je eigenlijk kan kiezen uit 9 opties. Dat scheelt een hoop complexiteit. Verder zijn de sterren (die je strafpunten opleveren als je ze niet weggestreept hebt) weggelaten. Het doel blijft hetzelfde: kolommetjes afmaken. En ook in deze versie zijn de kolommen aan de buitenkant meer punten waar dan die in het midden. Er valt dus nog steeds iets te kiezen: ga je in het midden scoren of probeer je naar de buitenkant te komen om daar meer te scoren.

Ik vind dit dus een prima introductieversie voor jonge kinderen. En het mooie is, als ze dan net wat ouder zijn, is het maar een kleine stap naar het echte werk. Het is alleen jammer dat het thema niet wat beter uit de verf komt. Het had bijvoorbeeld geholpen als er geen kruisjes op de dobbelstenen hadden gestaan maar daadwerkelijk plaatjes met het voer voor de beesten (gele bananen voor de apen, rood vlees voor de leeuwen, blauwe vissen voor de pinguïn, etc.).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *