Red 7

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 10 jaar)
15-45 minuten
Auteur: Carl Chudyk en Chris Cieslik
Uitgever: 999 Games (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 3.6]

Het spel…

Carl Chudyk is een spelauteur als geen andere. De spellen die ik van hem ken, Glory to Rome en Innovation, zijn gerust uniek te noemen en nergens mee te vergelijken. De spellen zijn niet per se heel complex door hun hoeveelheid aan regels, maar doordat de concepten en bijbehorende regels in geen enkel ander spel voorkomen. Bij het uitleggen kun je nooit iets zeggen als ‘dit werkt net zo als in spel X’.

Ook Red 7 is zo’n spel. Het materiaal bestaat uit 49 kaarten: zeven kleuren met telkens de waarde 1 tot en met 7. Met het spelen van de kaarten kun je je eigen ‘palet’ uitbreiden of de regels veranderen door er eentje af te leggen op het ‘canvas’. De regels voor het winnen van het spel veranderen namelijk voortdurend en als je met de huidige regels niet kunt winnen, lig je uit het spel.

Aan het begin van het spel geldt de rode overwinningsregel: de speler met de hoogste kaart in haar palet wint. Hebben meerdere spelers dezelfde hoogste waarde, dan brengt de kleur uitsluitsel: rood is de hoogste kleur, violet de laagste. Is het jouw beurt, dan zul je een hogere kaart dan de anderen moeten spelen. Lukt dat niet, dan mag je de regels veranderen als je daar wel mee wint. Heb je bijvoorbeeld als enige twee kaarten van dezelfde kleur, dan kun je een gele kaart afleggen, waarmee de speler met de meeste kaarten in één kleur wint. Soms moet je zowel een kaart spelen als een afleggen om te kunnen winnen.

Kun je of wil je door het spelen van kaarten deze ronde niet voldoen aan de huidige voorwaarde, dan lig je uit het spel. De speler die als laatste overblijft wint de ronde. In de eenvoudige versie van het spel is het dan direct afgelopen. In de gevorderde versie scoort deze speler alle kaarten in haar winnende combinatie en eindigt het spel als iemand een bepaalde totaalscore heeft bereikt.

…en de waardering

Opnieuw is Chudyk (met co-auteur) een onvergelijkbaar raar spel te maken dat toch snel wegspeelt en vooral erg leuk om te doen is. Het is een stuk lichter dan de eerdergenoemde kaartspellen, met een grotere rol voor het toeval. Dat maakt het spel ook wat toegankelijker, zonder dat het direct tegen gaat staan. Dat komt doordat je genoeg mogelijkheden hebt om het spel slim te spelen, of met opzet vroeg uit te stappen om te voorkomen dat de winnaar van de ronde veel punten scoort. Gecombineerd met de relatief korte speelduur en het compacte formaat maakt dit dat je Red 7 bij veel gelegenheden kunt doen. Jammer dat het maar voor maximaal vier spelers is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *