Kendo

Geplaatst door

2-4 spelers
20 minuten
Auteur: Keith Budden
Uitgever: Ravensburger (1989)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

‘Het lievelingsspel van de samurai’, zo staat er op de doos van Kendo vermeld. Kendo is een abstract bordspel dat kennelijk al enkele eeuwen meegaat, maar sinds een jaar of tien ook door westerlingen gespeeld kan worden.

Zoals met de meeste abstracte spellen het geval is, zijn de regels van Kendo vrij eenvoudig, en ligt de moeilijkheid in het spelen van de juiste tactiek. De spelers krijgen acht speelstukken, die ieder in een hoek van het bord volgens een vaste opstelling worden geplaatst. Dit bord bestaat uit 19 zeshoekige velden, die net zo geplaatst zijn als in de Kolonisten van Catan.

kendo
drukte rondom het paleis

Een van de speelstukken is de koning, die wordt omringd door drie samurai en vier strijders. Doel van het spel is om als eerste met je koning het paleis te betreden, dat zich op het middelste veld bevindt. De stukken kunnen verplaatst worden langs de randen van de velden, van hoekpunt naar hoekpunt. De koning kan precies één stap zetten, samurai twee en strijders drie. Het is niet toegestaan minder stappen met een speelstuk te zetten, en ook mag je niet over andere speelstukken springen. Er mag wel geslagen worden, en dit is belangrijk om ruimte te creëren. Maar als je koning geslagen wordt, lig je uit het spel. Je overige speelstukken blijven wel staan als hindernis voor de andere spelers.

… en de waardering

Kendo is prima geschikt voor twee spelers. Met drie spelers is de startpositie nogal scheef, wat erg in het voordeel van één speler is. Het komt echt goed uit de verf met vier spelers. Het spelverloop is dan vrij chaotisch, maar je kunt wel degelijk rekening houden met de acties van je tegenstanders. Let op alles en iedereen, en bescherm je koning tot het uiterste. Een leuk en snel abstract spelletje voor tussendoor.

Een soort schaken dat het meest geschikt is om met een even aantal spelers te doen. Eenvoudig van opzet, maar er moet tijdens het spelen wel genoeg nagedacht worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *